BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az euró-kuna váltáson nyerészkedőkre csapna le Zágráb, már csütörtökön

Azt egyelőre nem tudni, pontosan milyen módon lépnek fel a kereskedők ellen, de intézkedésekre készülnek, és csütörtökön bejelentés várható.

Különböző lépések merültek fel a horvát kormányban azzal kapcsolatban, hogy hogyan lépjenek fel az euró bevezetését áremelésre használó kereskedők ellen. Az elképzelések között szóba került a kereskedők feketelistára helyezése és annak publikálása, de az is, hogy bővítenék azoknak a termékeknek a listáját, amelyekre ársapkát húznának.

Shopping,Basket,With,Croatian,Flag,Full,Of,Cosmetic,Bottles,,Hair,
Fotó: Shutterstock

A megoldási javaslatok között szerepel az is, hogy több száz termék árát a tavaly november 30-i szinten rögzítsék. A döntést várhatóan a csütörtöki kormányülésen hozzák meg a horvát politikusok. Az ország gazdasági minisztere, Davor Filipovic többször felvetette a kérdést, hogy a gáz- és áramárak csökkenése ellenére miért nem csökkennek az árak, de 

felidézte azt is, hogy a kereskedők a kormány forgalmiadó-csökkentését is megtartották maguknak.

A politikus emlékeztetett arra is, hogy szeptemberben kilenc alapvető termék árát befagyasztották, majd a termelők és a kereskedők közel 30 százalékos árcsökkentésbe egyeztek bele – írja a horvát N1 hírportál.

Az ország miniszterelnöke, Andrej Plenkovic ugyancsak szerdán arról beszélt, hogy a csütörtöki kormányülésen születhet döntés a kérdésben. A politikus az euróra történő átállást áremelésre használó kereskedőket szemtelen, nyerészkedő tolvajoknak is nevezte, ám elmondta, még nem született meg az elhatározás, hogy milyen módon lépjenek fel a gyakorlattal szemben – olvasható az Index.hr horvát oldalon.

Érdemes azonban azt is felidézni, hogy a kereskedők nem biztos, hogy csupán az euró bevezetése miatt döntöttek az árak emelése mellett, hiszen a legutóbbi, novemberre vonatkozó adatok szerint az országban éves szinten 13,5 százalékos volt az infláció mértéke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.