BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Poland's PM Morawiecki's visit to the Port of Gdansk amid coal shipments GDANSK, POLAND - OCTOBER 22:A wheel loader machine loads the coal onto the trucks at a coal depot in Gdansk harbour on October 22, 2022 in Gdansk, Poland.The energy crisis is slowly heating up in Poland. More and more coal is now arriving at Polish ports, to be distributed across the country. Artur Widak / Anadolu Agency (Photo by Artur Widak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Nem tüzelte a szén az inflációt, de az árháborút még nem nyerték meg a lengyelek

A friss inflációs adatok igazolták a lengyel jegybank azon szerdai döntését, hogy nem emelte tovább a kamatait. Korai azonban az öröm, az infláció decemberi visszaesését egyszeri tényező okozta: az importált szén árát lenyomó kormányzati támogatás.

A vártnál is jobban csökkent Lengyelországban az éves infláció decemberben, a novemberi 17,5-ről a még mindig izmos 16,6 százalékra süllyedt. Ez utólag is igazolja a lengyel jegybank szerdai döntését, miszerint immár negyedik hónapja nem srófolják feljebb az irányadó kamatot.

Poland's PM Morawiecki's visit to the Port of Gdansk amid coal shipments GDANSK, POLAND - OCTOBER 22:A wheel loader machine loads the coal onto the trucks at a coal depot in Gdansk harbour on October 22, 2022 in Gdansk, Poland.The energy crisis is slowly heating up in Poland. More and more coal is now arriving at Polish ports, to be distributed across the country. Artur Widak / Anadolu Agency (Photo by Artur Widak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
A szén ára novemberről decemberre több mint 20 százalékkal csökkent az állami támogatás bevezetésének köszönhetően.
Fotó: Artur Widak / AFP

Az elemzők 17,3 százalékot vártak. Az öröm indokolt is, meg nem is. A decemberi visszaesést ugyanis egy egyszeri tényező okozta, és borítékolható, hogy az év elején újra meglódul a drágulás. 

A decemberi esésben a főszereplő: a szén.

A tüzelőanyag a korábbiakban éppenséggel rizikófaktorként szerepelt: emlékezhetünk a néhány hónappal ezelőtti képekre és videókra a háztartási szénért kialakult hosszú lengyel sorokról, miután kiderült, hogy a szankciók ellehetetlenítik a nagy széntermelő Oroszország uniós exportját, növelve a hiányt a hagyományosan nagy szénfogyasztó (és -termelő) Lengyelországban is.

Segített a kormányzati támogatás

Decemberben a lengyel árak novemberhez képest átlagban csak 0,2 százalékkal emelkedtek, mégpedig annak köszönhetően, hogy bár általában drágulás volt, az energiaárak hatalmasat estek: 3,3 százalékkal.

Ennek a magyarázata, hogy az év végén csökkent a szén ára, ugyanis az idei választásokra készülő kormány – akut problémát kezelve – támogatásokat vezetett be az importált szénre. Az áram és a földgáz ára államilag szabályozott, és alig változott, mindez együttesen azt jelenti az ING elemzői jegyzete szerint, hogy a szén ára több mint 20 százalékkal csökkent novemberhez képest.  

Ezzel ellentétben az üzemanyag- és az élelmiszerárak emelkedése közel volt a várakozásainkhoz

– tették hozzá a bankcsoport lengyelországi szenior közgazdászai, Leszek Kasek és Adam Antoniak.

 

Nincs letudva az infláció

A javulás az éves rátában utólag igazolja, hogy a jegybank – tekintettel a recessziós kockázatokra – nem szigorított tovább egy nappal korábban, bár az infláció még mindig magasan az 1,5–3,5 százalékos célsáv felett maradt. 

Miként Magyarországon, a lengyeleknél is egy számjegyűre várják a rátát az év végére. Csakhogy ebben benne vannak a változékony és kiszámíthatatlan energiaárak is, az ezek nélkül számolt adat, a maginfláció azonban a lengyeleknél pont ellenkező előjelű változást mutatott decemberben: a novemberi 11,4-ről 11,7 százalékra emelkedett.

A jegybankok és hosszabb távra a fogyasztók számára is az utóbbi adat a fontosabb, hiszen az energia- és élelmiszerárakat általuk befolyásolhatatlan tényezők rángatják. A maginfláció azonban befolyásolható a jegybanki és a béremelési döntésekkel, és ha ezt nem sikerül letörni, a drágulás hosszabb távra is fájdalmasan gyors maradhat.

Mindenesetre a lengyelek még a szélesebb merítésű fő inflációs rátát tekintve sem dőlhetnek hátra.

Január 1-jétől ugyanis visszavonták az energia- és élelmiszerárakat kordában tartó, költséges „antiinflációs pajzsot”, és ez újra feltolja az inflációt az év elején, bár Kasek és Antoniak szerint most megnőtt a valószínűsége, hogy a csúcs 20 százalék alatt lesz, és az év végére tényleg elérik az egy számjegyű inflációs rátákat.

A jegybanki döntés ideiglenesen gyengítette a zlotyt, az inflációs adatra már rá se hederített.
  Forrás: Stooq.com

Az európai kilátások javultak

Az ING közgazdászai egyidejűleg egy másik érdekes jegyzetet is közöltek, amely szerint – egybevágóan más elemzők értékelésével – a viszonylag meleg tél és az élénk szelek javították általában is az európai rövid távú inflációs kilátásokat, hiszen ezzel „hacsak nem csap le a hideg a kontinensre a következő hónapokban, az energiaellátási válság kockázata extrém alacsonnyá vált". Az előrejelzések szerint azonban évtizedek óta a legmelegebb január elé nézünk.

Ha az energiaárak a jelenlegi, alacsonyabb szinten maradnak az év folyamán, nagyon gyorsan csökkenhet az éves infláció – hiszen a tavalyi összehasonlító szintek már magasak voltak –, és az euróövezetben az év végén – igaz, ideiglenesen – akár az Európai Központi Bank 2 százalékos célját is megérintheti a ráta.

Ne feledjük azonban, hogy még mindig számos tovagyűrűző hatás van a sokismeretlenes játékban, és hogy a fő inflációs szám jelentős csökkenése energiaársokkokat követően majdnem normális, miközben a maginfláció még mindig tovább emelkedhet és makacsul magas maradhat

– tették hozzá óvatosságból az elemzők.

Ennél még erőteljesebb figyelmeztetést fogalmazott meg a Handelsblattban megjelent évindító interjújában a német kormány döntéseit segítő gazdasági bölcsek tanácsában helyet foglaló Ulrike Malmendier, aki szerint az inflációt újra felizzíthatja, ha a pandémia kínai felgyorsulása miatt megint összeomlanak a globális beszállítási láncok. 

Keserves jóslatot közölt a világgazdaságról a német bölcs

A világ legtöbbet idézett közgazdászai közé tartozik Ulrike Malmendier, aki nem túl optimista évindító jóslatokat közölt a német Handelsblattban. Fel kell készülni rá, hogy idén újra összeomlanak a beszállítói láncok, és az epicentrum Kína – figyelmeztetett.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.