BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az iráni elnök szerint a tüntetések nem érték el céljukat

Hónapok óta tartanak a tiltakozások az országban. Az iráni tüntetések célja a rezsim leváltása.

„Az országszerte zajló tiltakozások, amelyeket külföldi országok, mindenekelőtt az Egyesült Államok irányított, kudarcot vallottak” – mondta Ebrahim Raíszi iráni elnök az iszlám forradalom 44. évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszédében szombaton.

Iran marks 44th anniversary of Islamic revolution
Irán
Az iráni elnök szerint a tüntetések nem érték el céljukat.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az iráni nép megbuktatta a külföldi ellenség zavargások szítására és médiaháborúra irányuló tervét – hangzott el a beszédben.

Irán semlegesítette az újabb, külföldi szervezésű összeesküvést, és a forradalom újabb győzelmet aratott

– tette hozzá.

Raiszi szerint az iráni nők szerepének külföldi ábrázolásai egyszerűen helytelenek. Az elnök azt mondta, a nők szabadok és jelen vannak minden vezető pozícióban, azonban a Nyugattal ellentétben nem tárgyiasítják őket. Iránban ráadásul a család áll az előtérben, nem az olyan ügyek, mint a homoszexualitás – tette hozzá az elnök.

A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy szeptemberben letartóztattak egy fiatal kurd nőt, mert állítólag nem előírásszerűen viselte a fejkendőjét. A nő három nappal később az őrizetben meghalt.

Emberi jogi szervezetek becslései szerint több mint ötszázan haltak meg a tüntetések kezdete óta Iránban, és csaknem 20 ezer embert tartóztattak le. Több iráni állampolgárt ki is végeztek a tüntetések miatt.

Az 1979-es iszlám forradalom évfordulóján több millióan vettek részt az állami ünnepségeken Teheránban és máshol – jelentette az IRIB állami csatorna.

A Ruholláh Khomeini ajatollah vezette, 1979 februárjában kitört felkelésben összeomlott az iráni monarchia.

Az iráni tüntetések addig nem érnek véget, ameddig meg nem döntik az ország vezetését

Iránban fellobbant a forradalom lángja, és ezt a rezsim nem tudja eloltani – mondta a Nobel-békedíjas iráni jogvédő, Sirín Ebadi. A Londonban élő egykori bíró szerint az iráni vezetés erőszakos, emberéleteket követelő fellépései csak tovább szítják az elégedetlenséget. A jogvédő arra kéri a nemzetközi közösséget, hogy álljanak ki a tüntetők mellett, hogy az iráni nép minél előbb megdönthesse a zsarnok rendszert.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.