BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csődbe ment Románia legnagyobb biztosítója

Az országban az elmúlt években ez már az ötödik bedőlt biztosító, lehet, hogy az állami garanciaalap forrásait is pótolni kell.

Visszavonta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) terén piacvezető Euroins Romania biztosítótársaság működési engedélyét pénteken a román pénzügyi felügyelet (ASF), miután megállapította, hogy a társaság fizetésképtelen, ezért megindította a csődeljárást is.

Euroins biztosító
 

Az Euroins mintegy 2,5 millió ügyfelének kötvényeit és a kárrendezési feladatokat a biztosítási garanciaalap (FGA) veszi át, amíg a bíróság vagyonfelügyelő ellenőrt rendel ki az Euroins mellé. A román biztosítási piacot az elmúlt éveken csődök sorozata rázta meg, amelyeknek úgy tűnik, még mindig nincs vége.

A több mint 2,5 millió biztosítottal szerződésben álló Euroins körüli problémákról már egy ideje sejteni lehetett, 

a társaság 400 millió eurós deficitet halmozott fel a hitelképességi alappal szemben – olvasható a Krónika beszámolójában, amely arra is rámutat, hogy miután a bíróság is kimondja a biztosító fizetésképtelenségét, a társaság ügyfeleit az állami garanciaalap kárpótolja, ám nem világos, hogy annak megvan-e az ehhez szükséges összege, vagy kormányzati beavatkozásra lesz szükség.

Az ASF felidézte, hogy az utóbbi három évben több ellenőrzést végeztek az Euroinsnél, és 26 alkalommal mintegy 16 millió lej (1,29 millió forint) értékben szabtak ki bírságot az észlelt szabálytalanságok miatt. A közlemény szerint a tásaság sem 2022 júniusában, sem szeptemberben nem tett eleget a szavatolótőke-követelménynek (SCR) és nem hajtotta végre az ehhez szükséges 2,19 milliárd lejes tőkeemelést. A minimális tőkeszükséglet (MCR) fedezésére 1,75 milliárdos feltőkésítésre lett volna szükség. A hatóság azt követően döntött a működési engedély visszavonásáról, hogy az Euroins nem tett eleget a fizetőképessége helyreállítását célzó felszólításoknak.

Az állami garanciaalap közölte, hogy 2021 novemberétől 2023. március 10-ig a korábban csődbement City Insurance károsultjainak 150 millió eurót fizetett ki, amiből 28 millió kifizetésére az utolsó két hónapban került sor. 

Kétszáz százalékos drágulás sem ritka a román kgfb-piacon

Alaposan megdrágult a gépjármű-felelősségbiztosítás Romániában a legnagyobb szolgáltató tavalyi csődje nyomán, az autótulajdonosoknak akár 60 százalékkal is többet kell fizetniük a kötelezőért. Közben a fizetésképtelenné vált biztosító ügyében a szervezett bűnözés elleni ügyészség vette át a nyomozást.

Az állami garanciaalapnak az idén március 10-én 180,3 millió leje (36,6 millió euró) volt.

Ez nem az első csőd az utóbbi években a román biztosítási piacon, 2015-ben és 2016-ban a két legnagyobb ottani biztosító, az Astra és a Carpatica ment csődbe, amit a Forte, majd 2020-ban a Certasig, 2021-ben pedig a City Insurance követett. Az idei évtől a kgfb-szerződések 9 és 20 százalékot drágultak az országban, míg a szerződésekhez meghatározott referenciaárak 6 évvel ezelőtti bevezetése óta a 461–2718 lejes árszint az 1006–4709 lejes szintig ugrott, azonban ez sem hozta el a csődök végét.

A román gazdasági sajtó szerint az Astra csődje 550 millió lejbe, a Carpaticáé 500 millióba, a City Insurance-é pedig (eddig) 750 millió lejbe került a román államnak, a most fizetésképtelenné nyilvánított Euroinsnél pedig 160 ezer 1,6 milliárd lejnyi tavaly bejelentett kárigény vár még rendezésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.