BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felforgatná a kormányzó párt az olasz bankszektort

A parlament elé terjesztett törvény értelmében szétválasztanák az olasz kereskedelmi és befektetési bankokat, ami radikálisan megváltoztatná az ország egész bankszektorát.

Radikális átalakításra készül Giorgia Meloni kormányfő pártja: az Olaszország Fivérei (FdI) a parlament elé terjesztett egy törvényjavaslatot, amely szétválasztaná a kereskedelmi és befektetési bankokat. A pénzintézetek 12 hónapot kapnának, hogy átszervezzék a tevékenységüket, és eldöntsék, melyik területen működnek tovább.

Intesa Sanpaolo SpA Ahead Of Earnings
An Intesa Sanpaolo SpA bank branch in Milan, Italy, on Saturday Jan. 22, 2022. Intesa Sanpaolo will report earnings on Feb. 4. Photographer: Francesca Volpi/Bloomberg via Getty Images
A szétválasztással egy 1930-as évekbeli jogszabályt hoznának vissza.
Fotó: Getty Images

A tervezetet különösebb felhajtás nélkül még március közepén, tehát az amerikai Silicon Valley Bank csődje után, de az igazi bankpánik kirobbanása előtt terjesztették be, a Reuters most szerezte meg a dokumentumot. A javaslatot a párt tizenöt tagja, köztük Giulio Tremonti volt gazdasági miniszter nyújtotta be. 

Gyakorlatilag a múlthoz nyúltak vissza, hiszen az FdI 2018-ban már benyújtott egy szinte teljesen azonos tervezetet, amikor még ellenzékben volt, de az akkor a parlamenti bizottsági szintet sem élte túl, így nem került szavazásra a képviselők elé.

„Hisszük, hogy a kérdés megérdemli a figyelmet, ezért úgy döntöttünk, hogy ismét beterjesztjük a törvényjavaslatot” – nyilatkozta a brit hírügynökségnek az egyik szerző, Tommaso Foti. A párt alsóházi frakciójának vezetője azt is elárulta, hogy erről nem értesítették a kormányfő hivatalát, mivel „a parlamenti kezdeményezések elkülönülnek a kormányzati kezdeményezésektől”. Foti azonban bízik benne, hogy a törvényjavaslat sikeres lehet. Meloni hivatala egyelőre nem kommentálta a hírt.

Italian Daily Politics 2023
ROME, ITALY - MARCH 07: Italian Prime Minister Giorgia Meloni attends the press conference during the presentation ceremony of the new layout of the Sala delle Donne (Hall of Women) at the Italian Chamber of Deputies, on March 7, 2023 in Rome, Italy. (Photo by Antonio Masiello/Getty Images)
A törvénytervezet benyújtása előtt a pártfrakció nem egyeztetett Giorgia Meloni kormányfővel.
Fotó: Antonio Masiello / Getty Images

A Milano Finanza című olasz gazdasági napilap szerint a reform de facto újra bevezetné az 1930-as évekbeli jogszabályokat, amelyeket az 1990-es években a deregulációs reformok miatt töröltek el, és amelyeket 

egyes bal- és jobboldali politikusok felelősnek tartanak a közelmúltbeli pénzügyi válságokért.

A javaslat azzal érvel, hogy a kereskedelmi bankok részvétele a „spekulatív tevékenységben” „drámaian negatívan hat a reálgazdaságra, és aláássa a gazdaság társadalmi és etikai alapjainak legelemibb védelmi elveit”.
Az Egyesült Államokban hasonló reformot sürgetnek, ott egy 1933-as törvényt vezetnének be újra, amely a második világháborúig szétválasztotta a kétféle banki tevékenységet. Ezt a demokrata párt baloldala, köztük Elizabeth Warren szenátor javasolja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.