A depressziónak számos oka lehet, amelyek közt megtalálhatók lelki és testi eredetűek is. A jelenlegi gyógyszeres kezelések egyes neurotranszmittereket céloznak, friss kutatások szerint azonban elgondolkodható lehet akár gyulladáscsökkentőt alkalmazni. Ugyanis egyes esetekben a depressziós viselkedést gyulladásos folyamatok is okozhatják.

UK, North Yorkshire, Female doctor looking at MRI scanner monitor UK, North Yorkshire, Female doctor looking at MRI scanner monitor
A gyulladás „áteszi magát” a vér-agy gáton.
 Fotó: Monty Rakusen

A vérben található gyulladáskeltő anyagok károsítják a test és az agy közötti gátat, a vér-agy gátat, majd az agyban gyulladást okoznak és ezzel megváltoztatnak kulcsfontosságú idegi kapcsolódásokat. A depresszió kockázatának kitett embereknél a gyulladás így a betegség kiváltó oka lehet. Az öngyilkosságot elkövetők agyából a boncolás után kimutatták, hogy az agy immunsejtjei nagy mértékben aktiválódtak és azok gyulladáskeltő anyagokat szabadítottak fel.

Apró lyukak keletkeznek a vér-agy gáton, ami lehetővé teszi, hogy a gyulladás a vérből az agyba jusson. Ez végül megváltoztatja azokat a sejteket, amelyek a viselkedésért, azaz azért felelősek, akik vagyunk

– mondta Caroline Ménard, az Université Laval és a CERVO agykutató intézet pszichiátriai és idegtudományi adjunktusa a Washington Postnak egy 2022-es egereken és halott emberi agyakon végzett tanulmányra hivatkozva.

Kutatások szerint a depressziós betegeknek mintegy harmadának gyulladás van a szervezetében, amit akár az antidepresszánsokra adott rossz testi reakciók is okozhatnak. Ez a gyulladásos alcsoport lehet a kulcs a depressziót kiváltó mechanizmusok különbségeinek feltárásához és a kezelés személyre szabásához.

A depresszió kockázati tényező, számos más betegséghez vezethet: ideértve az elhízást, a cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri betegségeket, a krónikus légzőszervi rendellenességeket és az ízületi gyulladást. Valamint ez a mentális zavar az öngyilkosság fő kiváltója, amely az Egyesült Államokban az egyik vezető halálozási ok és Magyarországon sem elhanyagolható mértékű.

Sad Woman Sleeping On Bed At Home
Amerikában minden ötödik ember az élete során legalább egyszer súlyos depresszióval küzd.
Fotó: Carolina Conte / EyeEm

Fontos megkülönböztetni, hogy a betegség mindenkinél más. A kilenc tüneti kritériumból – depressziós hangulat, csökkent örömérzet, testsúlyváltozás, alvásváltozás, letargia, értéktelenség érzése, figyelemzavar, öngyilkossági gondolatok – 227 lehetséges kombinációt lehet létrehozni ahhoz, hogy valakit súlyos depressziós zavarral diagnosztizáljanak. Ez a sok variáció pedig megnehezíti a hatékony kezelés megtalálását. 

Becslések szerint minden második ember betegségét nem kezelik megfelelően, minden harmadiknál pedig egyáltalán nem hat az orvosi segítség.

A zavart általában antidepresszánsokkal kezelik, amelyek módosítják egyes neurotranszmitterek – szerotonin, dopamin és noradrenalin – átvitelét, de a kezelések után a betegeknek csupán harmada marad tünetmentes.

Man stressed while working on laptop
Man stressed while working on laptop
A hosszantartó stressz és feszített munkatempó is gyulladást okozhat a testben, ami elősegítheti a depresszió kialakulását
Fotó: Getty Images

Az akkut gyulladás az immunrendszer válaszreakciója, ami védi a szervezetet a kórokozóktól, sérülésektől és mérgektől. A krónikus gyulladás azonban károsíthatja a sejteket és a szerveket, valamint számos egészségügyi probléma kockázatát növelheti. Krónikus gyulladást okozhat a stressz, a nem megfelelő táplálkozás, a túlsúly, az egészségtelen életmód és autoimmun betegségek is. Az utóbbiakban szenvedő betegeknél aránytalanul magas a depresszió aránya.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a depressziós betegeknél általában fokozott gyulladás figyelhető meg, a vérben több citokin és C-reaktív fehérje kering a szokásosnál.

Az úgynevezett citokinviharról sokat olvashattunk a Covid–19-járvány alatt.

Ami döntő fontosságú, hogy a gyulladáskeltő gyógyszerek depressziót eredményezhetnek, ami ok-okozati összefüggésre utal.

Andrew Miller, a Madison-i Wisconsin University humánpszichológia, humánökológia és pszichiátria professzora szerint a gyulladás az egyik módja annak, ahogy az immunrendszer az aggyal kommunikál. Az evolúció során amikor amikor az állatok megsérültek vagy fertőzéssel küzdöttek, az agy és az immunrendszer úgy segítették a gyorsabb felépülést, hogy fékezték az előbbi tevékenységét. A mai embereknek viszont ez az immunválasz már nem jó alkalmazkodás, hiszen 

manapság már az egészségtelen ételek és a mozgásszegény életmód a gyulladások fő eredői.

Összetett, hogyan befolyásolja a depressziót a gyulladás. Azt már megállapították, hogy csökkentheti az örömérzetet, lassíthatja a gondolkodást és a mozgást, azaz olyan tüneteket okoz, mint a depresszió. Továbbá csökkentheti a dopamin, azaz a jutalmazásban és a mozgásban szerepet játszó neurotranszmitter felszabadulását is.

Az immunrendszer, az érrendszer és az idegrendszer összehangolt érintettsége azt mutatja, hogy a depresszió egész testet érintő probléma, amelynek megoldásához egész testre kiterjedő, holisztikus megközelítés is szükséges.

A gyulladáscsökkentő gyógyszerek önmagukban vagy a szokásos antidepresszánsokkal együtt alkalmazva segíthetnek egyes depressziós betegeken. Egy 2019-es, 36 klinikai vizsgálatot felölelő tanulmány szerint a különböző gyulladáscsökkentők, köztük az NSAID-ok (nem-szteroid gyulladáscsökkentők), a citokin-gátlók és a sztatinok javíthatják a depressziós tüneteket.

Fontos kiemelni, hogy a gyulladáscsökkentő kezeléseknek csak az emelkedett gyulladásos állapotú betegeket kellene megcélozniuk, tehát nem szabadna mindenkire egyformán alkalmazni, mivel a depressziót számos dolog okozhatja.

Fordulóponthoz érkeztünk. Már eleget tudunk ahhoz, hogy a depresszió kezeléséhez az immunrendszert és annak az agyra gyakorolt hatását is megcélozzuk

– mondta Miller a lapnak.

A WHO honlapja szerint a depresszió gyakori mentális zavar, ami világszerte a felnőttek 5 százalékát érinti. A betegség a rokkantság egyik vezető oka, és nagymértékben hozzájárul a más betegségek kialakulásához és akár öngyilkossághoz is vezethet. Több nőt érint, mint férfit.

A depresszió lett a csendes pandémia

Tíz közép- és kelet-európai, valamint balti országban vizsgálták a depresszió társadalmi helyzetét, a számok aggasztók.