BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Amin Nasser, chief executive officer of Saudi Arabian Oil Co. (Aramco), speaks during a news conference in Dammam, Saudi Arabia, on Sunday, Nov. 3, 2019. More than three years after Crown Prince Mohammed bin Salman first raised the idea -- and just three weeks after a plan to launch the share sale was abruptly shelved -- oil giant Saudi Aramco announced its intention on Sunday to list shares on the local stock exchange in Riyadh.

Kína-függővé válik a Saudi Aramco, sorra jelenti be új projektjeit

Bár a diszkontáron kínált orosz nyersolaj miatt elveszítette a legnagyobb exportőrnek járó címet Kínában a Saudi Aramco, az arabok nem csüggednek: növelik helyi finomítói kapacitásaikat és újabb petrolkémiai beruházásokat indítanak.

Olajfinomító és vegyi üzem megépítéséről írt alá szándéknyilatkozatot a Saudi Aramco kínai partnerével, a Panjin Xicheng ipari csoporttal. Az észak-kelet kínai Pandzsin városában 12,2 milliárd dolláros beruházásban kialakítandó komplexum a tervek szerint 2026-ban kezdi meg működését, és célja a távol-keleti ország dinamikusan növekvő üzemanyag- és műanyagipari igényeinek kielégítése. A finomítót napi 300 ezer olaj hordó feldolgozására méretezik, a krakkoló üzemben pedig évi 1,65 millió tonnányi etilént állítanak elő, kétmillió tonna para-xilol társaságában. 

Amin Nasser, chief executive officer of Saudi Arabian Oil Co. (Aramco), speaks during a news conference in Dammam, Saudi Arabia, on Sunday, Nov. 3, 2019. More than three years after Crown Prince Mohammed bin Salman first raised the idea -- and just three weeks after a plan to launch the share sale was abruptly shelved -- oil giant Saudi Aramco announced its intention on Sunday to list shares on the local stock exchange in Riyadh.
Amin Al Nasser, az Aramco elnök-vezérigazgatója kiemelt stratégiai partnerként tekint Kínára.
Fotó:  Mohammed Al-Nemer / Bloomberg via Getty Images

A legutóbbi adatok szerint Kína a para-xilol-termelési kapacitása 14 millió tonna/év volt, a globális kínálat több mint negyede hozzájuk fűződik. Ennek képest komoly importra szorulnak, hiszen a globális kereslet közel 60 százalékát is hozzájuk kötődik. Az építkezést a második negyedévben, a szükséges engedélyek beszerzése után indítják. 

A finomítóban napi 210 ezer hordó szaúdi olajat dolgoznak fel. Arról nincs hír, hogy a 90 ezer hordónyi többi olaj honnan érkezik. 

Mivel a szaúdi és az orosz olaj fajták közötti minőségi különbségek jelentősek, szinte kizárt, hogy a ma még diszkontáron beszerezhető orosz olajat társítanának a szaúdihoz.

A Huajin Aramco Petrochemical Company (HAPCO) névre keresztelt kínai–szaúdi vegyesvállalat többségi, 51 százalékos tulajdonosa a hadászati felszereléseket gyártó kínai Norinco csoport, az Aramcónak 30, a Panjin Xinchengnek pedig 19 százaléka lesz. 

Arra semmilyen magyarázat sincs, hogy egy ilyen hatalmas projektet miért egy fegyvergyártónak kell a nevére vennie. 

A kínai Norinco a Politico értesülései szerint drónok, kézfegyvereket és golyóálló mellények szállításával támogatja Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját. A cég Magyarországon is jelen van. Pisztolyait 200 ezer forint környékén lehet beszerezni egyes fegyverkereskedőknél.

--FILE--Equipment for oil refinery are seen at a factory of China Petroleum & Chemical Corporation, also known as Sinopec, a Chinese oil and gas enterprise, Tianjin, China, 21 August 2020.
A Sinopec 6,9 milliárd dolláros nyereséggel zárta tavalyi üzleti évét.
Fotó: Li Rongrong / Imaginechina via AFP

A tavalyi évet gigantikus, 161 milliárd dolláros nyereséggel záró Saudi Aramco számára a kínai kapcsolatok ápolása egyre fontosabb. A cég vezetői vasárnap ipari, pénzügyi, energetikai és kutatási területeken írtak alá együttműködési szándéknyilatkozatot Kanton tartomány illetékeseivel – írja a Reuters. Kanton az utóbbi időben rendkívül felkapottá vált a nyugati vegyipari társaságok részéről, nemrég a német BASF és az amerikai Exxon Mobil is nagyszabású beruházási tervekről számolt be innen.

A pandémiát megelőzően a Saudi Aramco két kínai befektetéséről is hírt adott. Egyrészt Csöcsiang tartománytól 9 százalékos részesedést vásárolt az ország legnagyobb, napi 800 ezer hordó olaj feldolgozására képes finomítójában, a Zhejiang Petrochemical Corp.-ban, másrészt a Shandong Energyvel kötött olajszállítási és a vegyi anyagok kereskedelmét érintő megállapodást, amelynek a hátterében egy ugyanolyan komplexum megépítése húzódhat, mint a most bejelentett pandzsini projekt. 

De északabb tájakon is aktívak a szaúdiak. A dél-koreai Ulszan kikötővárosában lévő saját, S-Oil nevű leányvállalatuknál 7 milliárd dollár értékben építenek petrolkémiai anyagokat gyártó üzemet a meglévő olajfinomítójuk szomszédságában.

Visszatérve Kínába, a Saudi Aramco elnök-vezérigazgatója, Amin Al Nasser egy pekingi fejlesztési konferencián vasárnap bejelentette, hogy az olajtermelő kapacitásukat 2027-re napi 13 millió hordóra növelik, ennek köszönhetően hosszú távon szállításaikkal megbízható partnerként erősíteni fogják Kína energiabiztonságát.

Az Aramco célja, hogy komplex energetikai és vegyianyag-gyártó vállalattá váljon, és élen járjon az alacsony szén-dioxid-kibocsátású termékek gyártásában is 

– hangoztatta Nasser, aki szerint ennek az eléréséhez a Kínával közös stratégiai partnerségek és projektek nagymértékben hozzájárulnak – írja a Saudi Gazette.

Kérdés, mit szól a Saudi Aramco kínai nyomulásához az ország legnagyobb finomító-társasága, a China Petroleum & Chemical Corp., azaz a Sinopec. A cég a hétvégén publikálta a 2022-es éves jelentését, amelyben a megelőző évinél 6,9 százalékkal kisebb, 9,65 milliárd dolláros adózott nyereséget mutattak ki, a pandémia nyomában visszaesett keresletet okolva a profithalmozásról szóló iparági trendből kilógó teljesítményéért. 

 

Benzineladásaik 11, repülőgéphajtóanyag-értékesítésük pedig 18,4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, míg a vegyipari értékesítésükben 18,1 százalékos volt a visszaesés. Az orosz–ukrán háború következményeként kurrens cikké vált gázolajból viszont 4 százalékkal többet tudtak eladni – főleg exportra. 

Azért annyira nem búslakodnak a Sinopecnél, hiszen a magas olaj- és gázáraknak köszönhetően így is az utóbbi tíz év harmadik legjobb eredményét szállították. 

S a gazdaság pandémiát követő gyors visszapattanása miatt erős év előtt állnak, bár az állami olajtársaság termelőkapacitásait gyakorlatilag szinten tartja ami a kőolaj esetén napi 767 ezer, földgáznál pedig éves szinten 36 milliárd köbmétert jelent. 

A finomítói kapacitásukat viszont 3,3 százalékkal, 5 millió hordóra növelik, azaz az iráni, arab és orosz behozataluk növelésére készülnek, kihasználva ez utóbbi, nemzetközi szankciók alatt álló ország kiszolgáltatott helyzetét. A Sinopec az idén a tavalyinál 12 százalékkal kevesebbet, 24,1 milliárd dollárt költ beruházásokra és fejlesztésekre.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.