A ReFED nonprofit szervezet új adatai szerint az Egyesült Államokban az el nem fogyasztott élelmiszerek mennyisége egyre nő, ami jelentős hulladékot és üvegházhatású gázkibocsátást eredményez. A legrosszabbul az amerikai háztartások teljesítenek, amelyek a teljes felesleg közel feléért felelősek – írta a Bloomberg.
2021-ben, a legutoljára mért évben az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint 33,8 millió ember élt élelmiszer-hiányos háztartásban, köztük 5 millió gyermek. Mégis, a ReFED jelentése szerint a felesleges élelmiszerek kevesebb mint 2 százalékát adományozták. A maradék nem került emberi fogyasztásra, 18 százalékát komposztálták, és közel 9 százalékát állati takarmányként hasznosították, a felesleges élelmiszerek mintegy 36 százaléka pedig a hulladéklerakókba került.
Az USA 2021-ben 91 millió tonna élelmiszer-felesleget termelt, 4,8 százalékos a növekedés 2016-hoz, a legutóbbi kutatás adataival összevetve. A szervezet szerint a kidobott ennivaló a teljes ellátás mintegy 38 százalékát tette ki, nagyjából 444 milliárd dollár értékben.
A háztartások messze a legnagyobb felelősei az amerikai élelmiszer-pazarlásnak, a teljes felesleg majdnem feléért felelősek. Ezzel szemben az összmennyiségnek a 17 százalékát a termelőüzemek, 15 százalékát a feldolgozóipar, 14 százalékát pedig a vendéglátás adja – a gyakran hibáztatott kiskereskedelemre a kidobott élelmiszerek mindössze 6 százaléka jut.
Közel sem haladunk olyan mértékben, mint amire a 2030-as cél eléréséhez szükség lenne. Ahelyett, hogy csökkentettünk volna az élelmiszer-hulladékot, csak többet dobunk ki, és ezzel a saját és az ENSZ célkitűzéseitől is elmaradunk
– mondta Dana Gunders, a ReFed ügyvezető igazgatója.
Amellett, hogy a kidobott élelmiszert a rászorulók ellátására is fel lehetett volna használni, a hulladék a klímaváltozásban is nagy szerepet játszik: a szervezet becslései szerint 2021-ben az USA mintegy 372 millió tonna szén-dioxidot termelt a pazarlással, a teljes kibocsátás 6 százalékát.
A probléma kezeléséhez a szakértők szerint a fejlett országokban, például az Egyesült Államokban, ahol az olcsó bőség a norma, új gondolkodásmódra és kulturális elvárásokra van szükség lakossági szinten. Viszont az utóbbi években a befektetők egyre gyakrabban támogatják a zöld startupokat és találmányokat, és rengeteg lehetőség áll a rendelkezésére azoknak, akik kevesebbet szeretnének pazarolni. Ezek elterjedése megkönnyítené az amerikaiak átállását egy kevésbé pazarló életmódra.
Az apró sikerekkel és a technológia fejlődésével a jövőben hatalmas sikereket érhetünk el ezen a téren. Azonban addig nem lesz jelentős a változás, amíg nem értékeljük igazán az élelmiszereket
– mondta Liz Goodwin, a World Resources Institute igazgatója.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.