Gyatra első negyedéves hazai össztermék (GDP) adatot közöltek csütörtökön az Egyesült Államokban, és az újságírói rutin alapján ez lett a legnagyobb helyi üzleti lap, a The Wall Street Journal fő címlaphíre. Pedig a dollár reakciójából kikövetkeztethetően az egyidejűleg közölt inflációs számok vélhetően ezúttal nagyobb vizet zavarnak, és ez nem kedvez a forintnak.

Orlando,,Florida,-,February,8,,2022:,Horizontal,Indoor,View,Of
Orlando, Florida - February 8, 2022: Horizontal Indoor View of Publix Deli Food Department.
Fotó: Shutterstock

Az adatok közlése előtt még gyengülőben lévő dollár menten sarkon fordult, miután kijöttek a számok, és rövid idő alatt az 1,1-es pszichológiai határt kezdte el tesztelni az euró ellenében. Gyenge GDP-adatokat követően nem ez szokott történni, hiszen ebből lazább monetáris politika következne elméletileg: ilyenkor a tankönyv szerint az inflációs nyomás gyengébb lehet, és a jegybank – ebben az esetben a Federal Reserve – a növekedést segítendő kisebb eséllyel szigorít.

Az évesített amerikai az első negyedévben mindössze 1,1 százalékkal nőtt a 2022 negyedik negyedévi 2,6 százalék után, sokkal kevesebbet, mint a 2 százalékos elemzői várakozás. 

A dollár azonban nem erre reagált, hanem arra, hogy az ugyanakkor közölt PCE magindex – az élelmiszer- és energiaárakat kiszűrő inflációs adat, amelyet a Fed kiemelten figyel – ugyanerre az időszakra 4,9 százalékos évesített drágulást jelzett, ami nem csak az előző negyedév 4,4 százalékos adatánál magasabb, de az elemzők 4,7 százalékos jóslatánál is rosszabb. 

Az amerikai nem tágít.

Ez pedig azt is jelentheti, hogy az elemzőknek át kell írni előrejelzéseiket, amelyek szerint hamarosan véget ér a Fed tavaly márciusban kezdett kamatemelési sorozata. Ezért erősödött a dollár.

Az elemzőknek nem tetszettek az amerikai adatok, a dollárnak igen.  Forrás: Stooq.com

A forint függése az euró és a dollár keresztárfolyamától ugyan jelentősen gyengült tavaly óta, a nemzetközi devizapiacok fő híre mégis az amerikai adatsor, és ha ebből a dollár feltámadását olvassák ki a piacokon, az gyengítheti a keresletet a forint iránt. Pedig a hazai fizetőeszköz szép lendülettel vészelte át, hogy a Magyar Nemzeti Bank kedden a kamatemelési ciklusból a kamatcsökkentésibe lépett át. 

A forint egyelőre nem sokat zavartatja magát. Forrás: Stooq.com

Az adatokat és a kilátásokat még tovább elemezgetik a piacokon, ezért az euró/dollár árfolyamával még sok minden történhet a nap folyamán, illetve a későbbiekben, a Fed szerdai üléséig. Az első reakciók alapján a forint nem „ijedt be” egyelőre az amerikai adatoktól, sőt némi erősödéssel a 373-as szintet tesztelte 3 óra környékén az euróval szemben.

Jól fogadták a piacok az igazságügyi miniszter bejelentését

Nagyot lépett előre Magyarország, hogy megkapja az uniós forrásokat