BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Australian,Flag,Painted,Over,Old,Brick,Wall,By,House,Painter

Négynapos munkahéttel vonzzák a tehetségeket Ausztráliában

Nemcsak a fizetés, a rugalmas munkaidő is felértékelődött az álláskeresők szemében.

A trendekre a munkaadók is reagáltak. Callam Pickering, az Indeed Inc. globális munkaerő-toborzási oldal ázsiai csendes-óceáni közgazdásza szerint a rövidebb munkahéttel hirdetett állásokra 50 százalékkal többen jelentkeznek. 

Traders at the Optiver BV offices in Sydney, Australia, on Monday, Dec. 19, 2022. Sydney has become an unlikely Asia-Pacific hub for tech-driven trading companies, a part of finance thats bucking the global trend of layoffs and pay cuts.
Nem mindegy, mennyit kell dolgozni

Ausztrália világjárvány utáni fellendülését a munkaadók hihetetlen munkaerőigénye, valamint a mentális egészséggel és a dolgozók kiégésével kapcsolatos aggodalmak jellemezték

– mondta Pickering. „Érthető, hogy egyre több munkaadó hajlandó nagyobb rugalmasságot adni munkavállalói számára” – hangsúlyozta.

A rugalmas lehetőségek, például az otthoni munkavégzés szabadsága iránt világszerte megnőtt a munkavállalók érdeklődése a pandémia után. Nagy-Britanniában például 

a kísérleti jelleggel bevezetett négynapos munkahét során nőttek a társaságok bevételei, csökkent a fluktuáció, és a munkavállalók kevésbé égtek ki.

 A tesztben részt vevő cégek többsége végül a változtatás véglegesítése mellett döntött.

„Alapvetően sikeresek az ehhez hasonló kísérletek, így tehát valószínűsíteni lehet, hogy mind a cégek nyitottsága, mind a munkavállalók érdeklődése nőni fog.”

Ausztráliában a munkanélküliség 3,5 százalékra csökkent, és a törvényhozók a múlt hónapban alapvetően támogatták a rövidebb munkahét kipróbálására vonatkozó ajánlásokat, azaz elkezdtek felsorakozni a nagyobb rugalmasság mellett. A képviselők véleményét számtalan tanulmány is megerősíti: az amerikai, az ír és az ausztrál vállalkozások bevételei nőttek, és az alkalmazottak teljesítménye is emelkedett, csökkentek a hiányzások, és a fluktuáció is visszaesett. Az Indeed jelentése szerint az iparágak közül a jog, a média, és az ipar területén regisztrálták a legtöbb négynapos munkahetet kínáló céget. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.