BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biden gratulált Erdogannak, de kérése is van felé

A török elnököt vasárnap újraválasztották. Erdogan győzelme után Putyinnal és Bidennel is beszélt.

Joe Biden amerikai elnök telefonon gratulált a török államfőnek, Recep Tayyip Erdogannak az újraválasztásához. Biden – hely idő szerint hétfőn – elmondta, hogy a beszélgetés során Erdogan megismételte Ankara azon óhaját, hogy F–16-os vadászgépeket vásároljon az Egyesült Államoktól, Biden pedig azt mondta neki, hogy Washington szeretné, ha Ankara ejtené Svédország NATO-csatlakozásával szembeni ellenvetését.

Recep Tayyip Erdogan - Joe Biden meeting in IndonesiaRecep Tayyip Erdogan-Joe Biden meeting in Indonesia
BALI, INDONESIA - NOVEMBER 15: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - "TURKISH PRESIDENCY / MURAT CETINMUHURDAR / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) and United States President Joe Biden (R) arrive to hold a bilateral meeting as part of the 17th G20 leaders' Summit in Nusa Dua, on the Indonesian resort island of Bali on November 15, 2022. Turkish Presidency / Murat Cetinmuhurdar / Handout / Anadolu Agency (Photo by Turkish Presidency / Murat Cetin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Az amerikai elnök erről akkor beszélt újságíróknak, amikor a Fehér Házból Delaware-be utazott. Mint mondta, telefonon hívta fel Erdogant, hogy gratuláljon neki a vasárnapi elnökválasztáson aratott győzelméhez.

Erdogan korábban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is egyeztetett telefonon győzelme után.

Svédország és Finnország tavaly kérte felvételét a NATO-ba, több évtizedes semlegességi politikájukat feladva, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. A felvételt az összes NATO-tagállamnak jóvá kell hagynia. Finnország már áprilisban beléphetett a szövetségbe, Svédországgal szemben azonban Ankarának több feltétele is van, terroristának nyilvánított török állampolgárok, többnyire kurdok kiadását várja Stockholmtól.

 

Törökország 20 milliárd dollár értékben F–16-os vadászgépeket szeretne vásárolni az Egyesült Államoktól.

 

Az ügylet azonban megrekedt az amerikai kongresszus ellenvetései miatt, mivel Ankara nem hagyta jóvá a NATO bővítését. Az amerikai törvényhozás a törökországi emberi jogi helyzetre és Ankara Szíria-politikájára hivatkozott, annak ellenére, hogy a Biden-kormányzat többször is kijelentette, hogy támogatja az eladást.

Egy sokkal kisebb, 259 millió dolláros csomagot, amely a török F–16-os vadászgépek jelenlegi flottájának avionikai szoftverfrissítését tartalmazta, az év elején hagyta jóvá az amerikai kongresszus, néhány nappal azután, hogy Törökország ratifikálta Finnország NATO-csatlakozását.

 

A Biden-kormányzat ismételten elutasított minden olyan állítást, hogy az eladás és a NATO-bővítés között bármilyen kapcsolat lenne.

 

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter januárban azt mondta, az amerikai fél világossá tette, hogy a NATO-csatlakozási kérelmek jóváhagyását a kongresszus kedvezően értékelné.

Washington számára a legfontosabb szempontok között szerepel, hogy Svédország július közepéig csatlakozzon a NATO-hoz, amikor a szövetség vezetői csúcstalálkozót tartanak Litvániában.

Történelmi mélyponton a líra, Erdogan hatalmon maradásától tart a piac

A török fizetőeszköz értéke soha nem volt még ilyen alacsony a dollár ellenében, és egyelőre semmi sem utal arra, hogy hirtelen megfordulna az évek óta tartó gyengülés.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.