BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Man working in modern car factory

Szinte minden elromlott a német gazdaságban, kivéve a milliomosok számát

Sorban jönnek ki a rosszabbnál rosszabb gazdasági adatok Németországban, hétfőn az ipari termelés méretes visszaeséséről számolt be a Destatis. Halvány vigasz náluk, hogy a legalább évi egymillió eurót keresők száma nőtt a legutóbbi összesítés szerint. A német gazdaságtól erősen függő Közép-Európa számára még ennyi vigasz sincs.

Legnagyobb exportpartnerünk gazdasága megtántorodott, erről tanúskodnak a legfrissebb német adatok, és ezt erősíti meg, hogy a hétfői jelentés szerint nagyot esett vissza a helyi ipar teljesítménye. Pedig az előző hónapok még bizalomkeltők voltak. A következők már nem azok.

Man working in modern car factory
Fotó: Getty Images

A német ipar teljesítménye márciusban 3,4 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képest – az elemzők ennek a csökkenésnek a harmadára számítottak. Ez még mindig nem jelenti, hogy az első negyedévben csökkent volna az ipari termelés, hiszen februárban 2,1, januárban 3,7 százalék növekedést becsültek. A nagyobb gond, hogy a kilátások nem festenek jól.

Ez a magyar gazdaság számára is rossz ómen.

Számunkra Németország oly mértékben domináns partner, hogy az oda irányuló exportunk meghaladja az utánuk következő öt országba jutó magyar kivitel összegét. Ami a magyar behozatalt illeti: a németektől több származik belőle, mint az őket követő három országból együtt. Különösen összefonódott a két ország gazdasága az autóipar területén. A magyar ipar sem muzsikál jól, nálunk ugyan márciusban valamelyest emelkedett a termelés, de éves összehasonlításban 4,1 százalékkal csökkent.

A német gazdaság irányából aligha számíthatunk a közeljövőben lendületkeltő lökésre, sőt hosszabb távon sem felhőtlen a horizont.

Az ipar és a kiskereskedelem szűkülő szorosba manőverezett

A pénteken közölt adatok szerint meghökkentő mértékben, 10,7 százalékkal zuhantak a német ipar megrendelései márciusban. Egy nappal korábban már az Európai Központi Bank elnöke, Christine Lagarde is figyelmeztetett rá, hogy ne tévesszenek meg bennünket a korábbi hónapok növekedést mutató ipari adatai, hiszen a vállalatok korábbi elmaradásaikat hozzák be.

Az EKB, azt is figyelembe véve, hogy az euróövezeti gazdaság kilátásai egyre borúsabbak, lassította kamatemelései ütemét. Mindazonáltal további szigort ígért, hiszen az infláció magas, és eddigi intézkedései gazdaságlassító hatásainak legalább egy jelentős része csak ezután fog érződni.

Konkrétan a németek esetében ez technikai recessziót jelenthet, azaz a hazai össztermék visszaesését legalább két egymást követő negyedévben. A feldolgozóipar és a kamatok emelkedésével szintén nehézségekkel küszködő építőipar együtt a német GDP csaknem egyharmadát adja.

A GDP 69 százalékát adó szolgáltatásokban ugyan a beszerzésimenedzser-indexek további élénkülést mutatnak, hiszen a németek még mindig a pandémia idején elhalasztott fogyasztásukat pótolják, mindent egybevéve azonban a német GDP az első negyedévben már 0,1 százalékkal kisebb volt 2022 azonos időszakáénál, amelynek csak az utolsó hónapja telt a háború jegyében.

Az infláció fokozatosan szökött fel, és bár a 9 százalék közeli őszi csúcsokról áprilisra 7,2 százalékra csökkent, a hatása a német háztartások fogyasztására ugyanúgy jelentkezett, mint Európa legtöbb országában, hiszen a bérek nem tartották a lépést a drágulással. Múlt heti adat: a német kiskereskedelmi forgalom csak márciusban 2,4 százalékkal csökkent az előző hónaphoz lépest, és a pandémia óta jobbára a mínuszban volt a havi index. Éves összehasonlításban 8,6 százalékkal csökkent forgalom, ami erősen érezhető mérték. 

Nőtt a nagyon jól keresők száma

Az átlag németet aligha vigasztalja, hogy a most közölt összesítés szerint a pandémiát megelőző évben, 2019-ben szépen nőtt az adózók közt az évi legalább egymillió euró jövedelemmel rendelkezők száma. A Destatis hétfőn jelentette: a számuk 1200-zal nőtt abban az évben, 27 400-ra – írta a Handelsblatt.

A német üzleti lapok jelentéseikben nem tették túlságosan magas helyre a siralmas ipari adatokat, bár a Handelsblatt a Hauck Aufhäuser Lampe Privatbank elemzőjét, Alexander Krügert idézve azt is megírta: a kamatok emelkedése a beruházásokat is le fogja lassítani. Hozzátették: a jövőben segíthet, hogy áprilisban a felmérések szerint már hetedik hónapja csökkent a beszállítási problémákra panaszkodó vállalatok száma, és az arányuk két éve a legalacsonyabb: 39,2 százalék.

A legnagyobb német üzleti lap, a WirtschaftsWoche még ennél is optimistább tónusban írt, idézve a szövetségi gazdasági minisztérium kommentárját, amely szerint az előző negyedévhez képest azért növekedett az ipari termelés, majd még ezt is hozzátették: 

A vállalatok hangulata tovább javult, ami amellett érv, hogy a gazdaság 2023 folyamán kilábal.

Kevésbé rózsásnak látta a jövőt Carsten Brzeski, az ING globális makrofőközgazdásza.

Még rosszabb lehetett a német GDP a becsültnél

Brzeski szerint nem a tavalyi negyedik negyedévvel való összevetés az aggasztó a friss adatokban – idáig ez egybevág a hivatalos kommentárral. A baj az, hogy mindezek alapján a második negyedévet gyenge alapokkal indította a német gazdaság. Ekkora visszaesés után lehetséges egy rövid távú visszapattanás, strukturális értelemben azonban nem sok jót ígér, hogy a megrendelések megfogyatkoztak, miközben a készletek magasak maradtak az iparban. 

Ehhez adódik hozzá az elmúlt évtizedek legagresszívebb monetáris politikai szűkítésének a hatása és az amerikai gazdaság lelassulása, ami csapást mér a német exportra – a kilátás minden, csak nem rózsás

– írta jegyzetében Brzeski. Általában véve a mai ipari termelési adatok megmutatják, hogy távol áll a valóságtól a német ipar „reneszánsza” – tette hozzá. 

Hasonlóan nyilatkozott a Bloombergnek Ludovic Subran, az Allianz főközgazdásza, szerinte az adatokból kiderül, hogy „a második negyedév nehéz lesz az építési szektor számára, mert ledolgozzák a lemaradásokat, és utána a harmadik negyedév nagyon nehéz lesz az autógyártó szektornak, mert itt is véget ér az elmaradások ledolgozása, és nincsenek új megrendelések”. 

Tehát, láthatjuk, ez a lelassulás nagyon erősen beüt, és a mintapéldája ennek a német gazdaság

– összegezte.

 

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.