BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Véget ért a terrorellenes rendkívüli állapot Moszkvában

A Wagner csoport felkelése miatt vezettek be rendkívüli intézkedéseket az orosz fővárosban.

Moszkva polgármestere véget vetett a Wagner csoport kérészéletű lázadása miatt bevezetett rendkívüli terrorellenes intézkedéseknek – számolt be az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság közleményére hivatkozva az orosz Izvesztyija hírportál.

The Wagner Coup in Moscow, Russia -  24 Jun 2023
Fotó: Vlad Karkov / ZUMA Press / Northfoto

Szergej Szobjanyin hétfőn reggel a Telegram-csatornáján közzétett üzenetében megköszönte a lakosok nyugalmát és megértését, amelyet a zsoldoscsoport puccskísérlete miatt kialakult helyzetben tanúsítottak.

Miután a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner elfoglalta Rosztovot, majd megindult Moszkva irányába, szombaton az orosz főváros vezetése terrorellenes rendkívüli intézkedéseket vezetett be a város védelme érdekében.

A helyzet megszüntetését az indokolta, hogy miután a Moszkva felé való előrenyomulás megkezdése után pár órával Jevgenyij Prigozsin zsoldosfőnök parancsot adott hírhedt magánhadseregének a visszavonulásra, a terrorizmusellenes bizottság úgy értékelte, hogy a biztonsági helyzet Oroszországban ismét stabil.

Szergej Szobjanyin polgármester hétvégi közleménye szerint a rendkívüli intézkedések részeként június 26. hétfőt munkaszüneti nappá nyilvánították, és a tömegrendezvényeket is törölték. Ugyanakkor a polgárok mozgását nem korlátozták.

Bár maga a puccskísérlet alig egy nap leforgása alatt véget ért, az orosz zsoldosok felkelése megrengetheti a piacokat. Az elemzők az oroszországi válság miatt a hétre az olaj- és nyersanyagárak emelkedését és gyengülő részvénypiacokat jeleznek előre.

Ukrajna több fronton indított egyidejű ellentámadást Prigozsin lázadása idején

Több helyszínen is ellentámadást indítottak az ukránok, míg tartott a Wagner-zsoldosok felkelése okozta oroszországi felfordulás.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.