Az euróövezetben az 2021 októbere óta a legalacsonyabb szintre csökkent, jelezve, hogy bár a blokk gazdaságára hatalmas terhet rótt, a Európai Központi Bank (EKB) folyamatos kamatemelése sikeresen megfékezte az elszabadult árakat – olvasható az Eurostat pénteken közzétett közleményében.

3d,Illustration,,Inflation,In,The,Eu,-,Money,Graph,Rises
Fotó: Shutterstock

Éves szinten az inflációs ráta 2023 szeptemberében közel két éve a legalacsonyabb szintre, 4,3 százalékra csökkent és az várt 4,5 százalék alá csúszott.

Az infláció alakulása az eurózónában
 

Az euróövezeti fogyasztói árindex havi szinten 0,3 százalékkal emelkedett havi az augusztusi 0,5 százalékhoz képest.

Az infláció a szolgáltatásoknál 4,7 százalékra, a nem energetikai ipari termékeknél 4,2 százalékra, az élelmiszerek, az alkohol és a dohányáruk esetében pedig 8,8 százalékosra enyhült. 

A maginflációs ráta, amely kiszűri a volatilis élelmiszer-, energia- és üzemanyagárakat, szintén 4,5 százalékra hűlt szeptemberben, ami 2022 augusztusa óta a legalacsonyabb értéket jelenti.

Franciaországban stabilizálódott a pénzromlás üzeme 

A francia infláció szeptemberben 4,9 százalék volt az előző év azonos időszakához képest, ami megegyezett az előző havi értékkel és elmaradt a közgazdászok 5,1 százalékos várakozásától – derül ki az INSEE adataiból.

A ráta továbbra is jóval az EKB 2 százalékos célértéke felett maradt, elsősorban az emelkedő energiaárak miatt: az üzemanyag 11,5 százalékkal drágult az előző havi 6,8 százalékhoz képest. Az élelmiszerek inflációja 11,2-ről 9,6 százalékra, a szolgáltatásoké 3-ról 2,8 százalékra, a feldolgozott termékeké pedig 3,1-ről 2,9 százalékra mérséklődött, míg a dohányáruk esetében az árnövekedést stabil volt, és 9,9 százalékon maradt.

Havi szinten a fogyasztói árak Franciaországban a 0,3 százalékos csökkenésre vonatkozó előrejelzéseknél nagyobb mértékben, 0,5 százalékkal estek szeptemberben. Augusztusban még 1 százalékos növekedést mérték júliushoz viszonyítottan.

Alacsonyabb kamat magas infláció mellett – lehetséges?

A jelenlegi magas infláció okai között számos olyan tényező van, amit jegybanki eszközökkel nem lehet hatékonyan befolyásolni. A magas kamatok gátolják azonban a gazdaság bővülését. Vajon megoldaná a helyzetet a jegybanki inflációs cél emelése?