BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lengyelek a WTO-hoz benyújtott panasz visszavonását várják el Kijevtől

Lengyelországnak nem elég, hogy Kijev felfüggesztette az ellene irányuló keresetét a Világkereskedelmi Szervezetnél. Varsó az ukrán panasz visszavonását várja.

Varsó az ellene a gabonaügy miatt a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) benyújtott ukrán panasz visszavonását, nem pedig az eljárás felfüggesztését várja el – jelentette ki pénteken Piotr Müller lengyel kormányszóvivő az RMF FM kereskedelmi rádiónak az MTI értesülése szerint.

Trucks,Loaded,With,Grain,Are,Waiting,,Top,View.,Trucks,In
Az ukrán gabona miatt megromlott Lengyelország és Ukrajna barátsága.
Fotó: Shutterstock

Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszterhelyettes csütörtökön bejelentette, hogy Kijev szünetelteti a Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával szemben benyújtott panaszát, mert megkísérel komplex és kompromisszumos megoldást találni az ukrán gabonaexport korlátozására.

Az ukrán miniszterhelyettes nyilatkozata jó, de az csak egy lépés a teendők közül Müller szerint. A szóvivő hangsúlyozta, hogy 

a lengyel kormánynak nem elég, hogy Ukrajna felfüggesztette a WTO-nál elindított eljárást, hanem az ukrán panasz visszavonását várja. 

Kacska szerint a panasz benyújtásának sem érdemi, sem jogi alapja nem volt.

Kijev lépése nem elegendő ahhoz, hogy a lengyel–ukrán mezőgazdasági kapcsolatok komplex szabályozásáról lehessen tárgyalni – nyomatékosította a szóvivő, és kijelentette, hogy Varsó „következetesen fogja kezelni a gabonát érintő ügyeket”, mert ezek negatív módon befolyásolják a lengyel élelmiszerpiacot. Szeptemberben például a lengyel kormány úgy döntött, hogy leállítja a fegyverszállításokat Ukrajnának.

Lengyelország szeptember 16-tól nemzeti hatáskörben valósítja meg az Európai Bizottság által feloldott, az ukrán búzára, kukoricára, repcére és napraforgómagra vonatkozó behozatali tilalmat, egyúttal továbbra is lehetővé teszi a gabonatranzitot a saját területén keresztül. Magyarország hasonlóképpen védi az agrárszektorát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.