BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
-

Az Európai Unió a liberálisok győzelméért szurkol a lengyel választáson

Az Európai Unió ugyanolyan aggodalommal figyeli a lengyel választást, mint tavaly a magyarországit. A Nyugat képviselői bevándorlópárti, liberális kormányt látnának örömmel Lengyelország élén. A tét nagy: Lengyelország vasárnapi voksolása döntheti el, hogy Európa föderálisan vagy a nemzetek szintjén szerveződik.

Brüsszel aggódva figyeli a lengyel parlamenti választást. Az Európai Unió döntéshozói attól tartanak, hogy Mateusz Morawiecki és pártja, a Jog és Igazságosság újrázik. Az uniós politikusok nem nézik jó szemmel, hogy a lengyel kormány bevándorlásellenes, és kihátrált az ukránok támogatása mögül az elmúlt hónapokban – írja a Mandiner. 

-
Az Európai Unió ugyanolyan aggodalommal figyeli a lengyel választást, mint tavaly a magyarországit. 
Fotó: AFP

A portál kiemelte, hogy „a magyarországi választáshoz hasonlóan a nyugati liberális média és gyakorlatilag egész Brüsszel hónapok óta kampányol a lengyel kormány ellen”. A jegyzet példának hozta fel a The New York Times, a Bloomberg és az Euractiv közléseit, amelyek a lengyel demokrácia hanyatlásáról értekeznek.

A Mandiner a nyugati média és az Európai Unió Lengyelországhoz való hozzáállását párhuzamba állítja Magyarországgal. A lap szerint a nyugatiaknak ugyanaz a problémája a két országgal: a vidéki nacionalizmus megerősödése, ami megakadályozza, hogy az államok liberális és Nyugat-barát politikát folytassanak.

A cikk szerint Brüsszel a két kormánnyal szemben ugyanolyan ellenszenvet táplál, és alkalmatlannak tartja őket demokratikus választás megtartására.

Kiemelték, hogy mind a magyar, mind a lengyel kormány vitában áll „az Európai Unió intézményeivel a nekik járó uniós források kapcsán, amelyeket a jogállamiság helyzetére hivatkozva tartanak vissza tőlük”.

A lap arra az összegzésre jutott, hogy az unió ugyanúgy retteg a lengyelországi voksolás eredményétől, mint tavaly áprilisban a magyarországi választásétól.

A mostani választás nemcsak Lengyelország, hanem egész Európa számára sorsfordító lehet, hogy az elkövetkező években a nemzetek Európája épül majd, vagy a kontinens tovább süllyed a kultúratagadás és az önpusztítás mocsarában

– zárta gondolatait a szerző.

További hadakozás az EU-val vagy nagy kibékülés – ez is a lengyel választás tétje

Szoros és sok kérdést felvető versenynek ígérkezik a vasárnapra kiírt választás Lengyelországban. A voksolásnak a hozzácsapott négy népszavazási kérdésen túl nemcsak az a kockázata, hogy a jelenlegi kormányzópárt történelmet írva sorozatban harmadszor is kormányt alakíthat-e, hanem hogy miként viszonyul majd az ország az Európai Unióhoz.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.