BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszel kettős mércét alkalmazhat Lengyelország esetében – a liberálisok sérthetnek jogi normákat

Brüsszel évek óta támadja a Morawiecki-kormányt a jogállamiság sérülése miatt, azonban ugyanezek a brüsszeliek nem ítélték el Donald Tuskot azért, mert hatalomra kerülve figyelmen kívül hagyná a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének legalapvetőbb elveit.

Donald Tusk önkényesen, egyszemélyes döntésekkel érvénytelenítené a törvényes eljárásban meghozott jogszabályokat. Ez ellen, úgy tűnik, az Európai Bizottságnak nem lenne kifogása, hiszen teljes mellszélességgel kiáll a lengyel miniszterelnök-jelölt mellett.

Election Campaign In Poland
Brüsszel elnézi Donald Tusknak azt, amit Morawieckinek nem.
Fotó: NurPhoto via AFP

Donald Tusk világossá tette, hogy a vasárnapi választási győzelme esetén miniszterelnökként figyelmen kívül hagy minden olyan 2015 utáni törvényt, amelyről úgy véli, hogy az alkotmány, valamint az uniós jog megsértésével fogadták el. A Visegrad Post szerint Donald Tusk további határozott szándéka, hogy a lengyel parlament 2017-ben és az azután elfogadott igazságügyi reformokat eltörölje, valamint a konzervatívok kormányzása idején kinevezett bírókat és alkotmánybírákat bocsátana el.

Törvényes eljárást tekintve az ígéretét Tusk várhatóan a győzelme esetén sem tudja megtartani, mivel a balliberálisoknak vélhetően nem lesz meg az ehhez szükséges háromötödös többsége a parlamentben – hívta fel a figyelmet a Visegrad Post.

„A lengyel igazságszolgáltatást megsemmisítő határozatok többségét Duda elnök úr aláírása nélkül is visszafordítjuk. Mert a legtöbb ilyen döntés a lengyel alkotmány, a lengyel jog és az uniós jog elleni döntés volt. Legalábbis azok a döntések, amelyek a bírák kinevezésére és előléptetésére, valamint az általuk létrehozott struktúrákra vonatkoznak, jogilag érvénytelenek” – jelentette ki a politikus.

Azaz Tusk a kampányígéreteit anélkül valósítaná meg, hogy a szokásos jogalkotási folyamaton keresztül törvényes és demokratikus módon járna el.

Ezen kijelentéseitől függetlenül kapott maximális támogatást az Európai Bizottság elnökétől, aki azt írta X-en közzétett posztjában: „Kedves Donald, te megtestesíted az értékeinket. Most visszatérsz hazádba, hogy kiállj mellettük.” Ezzel is teljesen figyelmen kívül hagyva a bizottsággal szembeni alapvető elvárást, a politikai függetlenséget.

Donald Tusk pártjának vezetői és képviselői legutóbb szeptember elején fenyegették börtönbüntetéssel a Morawiecki-kormány tagjait és a Jog és Igazságosság párt tisztviselőit, köztük Jarosław Kaczynski vezetőt és Andrzej Duda jelenlegi köztársasági elnököt. Ekkor jelentették ki azt is, hogy az alkotmánybíróság tizenöt bírája közül hármat az új liberális-baloldali többség azonnal elbocsát. Ugyanezt ígérték a rendőrfőnöknek, a központi bank elnökének, a médiahatóság elnökének és több miniszternek is – emlékeztetett az oldal.

A lap felhívta a figyelmet, hogy Brüsszel évek óta támadja a Morawiecki-kormányt, sőt blokkolta a Lengyelországnak a válság utáni, uniós helyreállítási terv részeként ígért pénzeszközöket arra hivatkozva, hogy a jogállamiság sérült. Azonban ugyanezek a brüsszeliek nem reagáltak Tusk kijelentéseire, miszerint hatalomra kerülve figyelmen kívül hagyja a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének legalapvetőbb elveit.

Az Európai Unió a liberálisok győzelméért szurkol a lengyel választáson

Az Európai Unió ugyanolyan aggodalommal figyeli a lengyel választást, mint tavaly a magyarországit. A Nyugat képviselői bevándorlópárti, liberális kormányt látnának örömmel Lengyelország élén. A tét nagy: Lengyelország vasárnapi voksolása döntheti el, hogy Európa föderálisan vagy a nemzetek szintjén szerveződik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.