BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális hekkertámadás alatt Horvátország: összeomlott több állami intézmény informatikai rendszere

Szerda délután óta folyamatos hekkertámadás alatt állnak a horvát állami intézmények. Most éppen az ország legnagyobb kórházának információs rendszere omlott össze.

Csütörtök reggel hekkertámadás érte Horvátország legnagyobb kórháza, a zágrábi Egyetemi Központi Kórház informatikai rendszerét. A támadás egy nappal azt követően történt, hogy szerdán délután több horvát intézmény, köztük a pénzügyminisztérium, az adóhatóság, a horvát központi bank (CNB) és a Zágrábi Értéktőzsde is kiberbűnözők célpontjává vált – írja az Index.hr.

Összeomlott csütörtök reggel a zágrábi Egyetemi Központi Kórház informatikai rendszere egy hekkertámadás után / Fotó: AFP

Ivan Gornik, a sürgősségi osztály vezetője türelmet kért a betegektől, és felszólította a polgárokat, hogy ne menjenek a kórházba, ha nem vészhelyzetről van szó.

Az a kórházi információs rendszer, amelyet általában minden tevékenységünkre használunk, jelenleg nem működik. A rendszeren keresztül nem tudunk radiológiai leleteket kapni, azokat manuálisan kell megírni. A probléma miatt az egészségügyi ellátás teljes folyamata jelentősen lelassult

mondta Gornik a HRT-nek adott interjújában, aki elmondta, hogy hasonlóra nem volt példa a kórház történetében. „Mindenhol előfordulnak hasonló esetek, ha bejutottak a Pentagonba, hozzánk is be tudnak. Ez a félelem, hogy ilyesmi megtörténhet, már régóta fennáll, nyolc éve dolgozunk a biztonságon” – tette hozzá.

Szerda délután az adóhatóság honlapja mellett rövid ideig a pénzügyminisztérium, a központi bank és az értéktőzsde honlapja sem volt elérhető.

A háttérben a DDoS-támadások húzódnak, ami az egyik leggyakoribb és legelterjedtebb támadás. 

„Vannak módok ezeknek a támadásoknak a megelőzésére, mégpedig a Cloudflare-en keresztül, amely ellenőrzi a felhasználót, hogy kicsoda, amikor megpróbál csatlakozni egy webhelyhez, és így megakadályozza az ilyen típusú támadásokat” – magyarázta egy szakértő a Dnevnik.hr-nek.

Az ilyen támadások célja a hozzáférés megtagadása a támadott oldalak felhasználóitól. A Dnevnik nem hivatalosan úgy értesült, hogy semmilyen adat nem került veszélybe, és a támadás nem okozott kárt. A támadás oka egyelőre ismeretlen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.