BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Space,Satellite,Monitoring,From,Earth,Orbit,Weather,From,Space,,Hurricane,

Egy új műhold minden eddiginél pontosabb időjárás-előrejelzést hozhat

Nemcsak a földi, hanem az űrbeli időjárás előrejelzést is forradalmasíthatják a GOES-U műhold adatai. Az űrhajósok ezután nem 4–8 órás késleltetéssel, hanem valós időben férhetnek hozzá a számukra létfontosságú meteorológiai adatokhoz. A GOES-U műhold adatai a földi időjárás-előrejelzések szempontjából is létfontoságúak.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) időjárás-előrejelzéshez használatos műholdjait már a kétezres években megbízhatóként tartotta számon a meteorológia. Azonban az akkori műholdak nem összehasonlíthatók a napjainkban használatos eszközök pontosságával – írja a Space.com annak apropóján, hogy a GOES-U műhold június 25-én elindul egy SpaceX Falcon Heavy rakéta tetején, teljessé téve a NOAA GOES-R időjárási műhold-konstellációját, tovább bővítve a testvér-műholdak előrejelzési képességeit.

Space,Satellite,Monitoring,From,Earth,Orbit,Weather,From,Space,,Hurricane,
Az űrben zajló időjárási események a Földre is hatással lehetnek, a GOES-U műhold pedig valós időben képes jelezni ezeket / Fotó: Shutterstock

A meteorológia egy másik területen is hasznosítja a műholdakat: a világűr időjárásáról is pontosabb képet tud szolgáltatni.

Mit tud a GOES-U műhold?

A NOAA Geostacionary Operational Environmental Satellites (GOES) műholdjai nem új keletű eszközök, hiszen már 1975 óta szolgáltatnak adatokat a meteorológusok számára, ám az ezeket feldolgozó technológiai is jelentősen fejlődött a műholdakkal együtt, így pedig az időjárás-előrejelzések is pontosabbak lettek.

Fontos állomást jelentett 2016 a meteorológia számára, amikor is a GOES első, négy elemből álló műhold-konstellációja, a GOES-R elindult az űrbe. Az akkori beszámolók szerint ez a műholdnégyes a korábbiakhoz képest hihetetlen pontosságú időjárás-előrejelzéseket tett lehetővé, amelyeknek köszönhetően a meteorológusok figyelmeztethették a lakosságot az időjárási szélsőségekre.

Közel nyolc év elteltével az látható, hogy ezek az időjárás-előrejelző műholdak bizonyítottak: a meteorológusok közel valós időben láthatják a konvekció fejlődését, és ez jobb betekintést ad a viharok alakulásába és súlyosságába, így jobb figyelmeztetéseket tesz lehetővé – mondta a lapnak John Cintineo, a NOAA Súlyos Viharok Nemzeti Laboratóriumának kutatója.

Hurrikánok, zivatarok pontos előrejelzése

A GOES-R sorozat nemcsak megfigyeléseket tesz lehetővé ott, ahol hiányzik a radarlefedettség, de gyakran a radar előtt is stabil jelet ad, például amikor a vihar erősödik vagy gyengül.

„Biztos vagyok benne, hogy sok más javulás is történt az előrejelzésekben, és környezeti megfigyelés az elmúlt évtizedben, de itt láttam a legvilágosabban javulást” – ismertette a szakember.

Amellett, hogy segítenek előre jelezni a heves zivatarokat, mindegyik műhold képeket és adatokat gyűjtött a heves esőzésekről, amelyek áradásokat válthatnak ki, észlelték az alacsony felhőzetet és a kialakuló ködöt. Segítségükkel pontosabban jelezhetők a hurrikánok is.

„A GOES-U és a GOES-R műholdak sorozata tudósok és meteorológusok számára az egész nyugati félteke időjárási megfigyelését biztosítja, példátlan térbeli és időbeli léptékben” – nyilatkozta Cintineo. „Az ezekből a műholdakból származó adatok segítenek a kutatóknak új eszközök és módszerek kidolgozásában olyan problémák megoldására, mint a villám előrejelzés, a tengeri permet azonosítása (a tengeri permet veszélyes a tengerészekre), a súlyos időjárási figyelmeztetések és a felhőmozgás pontos becslése. A GOES műszerei a műholdadatok jobb feldolgozása révén hozzájárulnak a globális és regionális numerikus időjárási modellekből származó előrejelzések javításához is.”

Valós idejű űrmeteorológia

Ami azonban megkülönbözteti majd a GOES-U-t a többi időjárási műholdtól, az egy új érzékelő, a Compact Coronagraph (CCOR) lesz a fedélzeten, amely a Föld atmoszféráján kívüli időjárást figyeli, és szemmel tartja, hogy milyen időjárási események zajlanak a világűrben, amelyek hatással lehetnek bolygónkra.

„Ez lesz az első, közel valós idejű működőképes koronagráf, amelyhez hozzáférünk” – mondta Rob Steenburgh, a NOAA Space Weather Prediction Center (SWPC) űrkutatója elmondta a Space.com-nak. Mindez pedig azért jelentős, mert 

az űrhajósok eddig csak késleltetve, gyakran 4-8 óra elteltével kapták meg a számukra alapvető fontosságú meteorológiai adatokat, most pedig valós időben férhetnek hozzá.

Ezzel biztonságosabbá válik az űrhajózás, és jobban megválasztható a földet érés időpontja is, elkerülve, vagy legalábbis felkészülve a geomágneses viharokra.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.