BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bundesbank

Idén sem pöröghet fel a német GDP – magára van utalva a magyar gazdaság

A német gyengélkedés Magyarország szempontjából is kedvezőtlen hír, ugyanis Németország az első számú kereskedelmi partnerünk, tehát a gyengélkedő német ipar a magyar gazdaságot is hátráltathatja. A német gazdaság idén 0,3 százalékkal nőhet, szemben a korábban várt 0,4 százalékkal.

A német gazdaság idén vesz némi lendületet, a GDP 0,3 százalékkal nőhet a német központi bank legfrissebb előrejelzése szerint. A Bundesbank arra számít, hogy az élénkülést a belső fogyasztás és az export hajtja a következő években. A jegybank ezzel lefelé módosította a korábbi, 0,4 százalékos növekedést jelző várakozását.

Bundesbank
A Bundesbank szerint a gazdaság kezd talpra állni / Fotó: Lando Hass /AFP

A nemzeti bank szerint jövőre 1,1 százalékkal, 2026-ban pedig 1,4 százalékkal bővülhet a gazdaság. Németország megsínylette az elmúlt két évet: tavaly az infláció, a magas energiaárak és a gyenge külföldi kereslet miatt recesszióba süllyedt az év egészében a gazdaság, a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékkal zsugorodott. 

Az idei adatok sem számítanak kedvezőnek: a német GDP az előző év azonos időszakához képest 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévben. Európa legnagyobb gazdasága már a második egymást követő negyedévben zsugorodott, vagyis az ország technikai recesszióba süllyedt. Az export viszont kismértékben javult.

Németország áprilisban 136,5 milliárd euró értékben exportált és 114,5 milliárd euró értékben importált árucikkeket. A kivitel az előző havihoz képest 1,6 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbit pedig 1,9 százalékkal haladta meg. A külkereskedelmi mérleg többlete 22 milliárd euró lett, kisebb a várt 22,6 milliárd eurónál.

A belső fogyasztást azonban a magas kamatlábak miatt megemelkedett hitelfelvételi költségek gyengítik: a kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben 0,6 százalékkal, míg havi szinten 1,2 százalékkal esett vissza áprilisban. Az előbbi esetében 2022. május óta néhány hónap kivételével folyamatos volt a mutató visszaesése. 

Tavaly az év egészében a kiskereskedelmi forgalom 3,3 százalékkal fogyatkozott a 2022-es 0,7 százalékos apadás után. Az állástalanok száma májusban a 17. egymást követő hónapban emelkedett kisebb mértékben, így a német munkanélküliségi ráta májusában a hatodik egymást követő hónapban stagnált 5,9 százalékon.

Az ipari termelés áprilisban csökkent havi szinten.

Ellenben az export javulása mellett pozitív hírnek számít, hogy az infláció 2,2 százalékon stagnál. 

A német gyengélkedés Magyarország szempontjából is kedvezőtlen hír, ugyanis Németország az első számú kereskedelmi partnerünk, tehát a gyengélkedő német ipar a magyar gazdaságot is hátráltathatja. Ugyanakkor az elemzők szerint Közép-Európa képes ellensúlyozni a német gazdaság lassulását.

Emmanuel Macron átvenné Európa irányítását

Emmanuel Macron meglátta, és próbálja megragadni az európai vezető szerepre törés lehetőségét. Mivel az Egyesült Királyság már nem tagja az Európai Uniónak, a német vezetés pedig belpolitikai válsággal küzd, Franciaország maradt a legerősebb államnak az integrációban. Macron így a kontinens meghatározó külpolitikai szereplőjévé válna.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.