BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döntenek a svájciak, hogy kevesebbet fizessenek-e az egészségügyi ellátásáért

Kétesélyes a vasárnapi népszavazás eredménye.

A különleges jogrendszernek köszönhetően a svájciak vasárnap népszavazáson dönthetnek az egészségügyi ellátás finanszírozásáról. Két javaslat szerepel a szavazólapon, és az eredmény az ellátási rendszer megreformálása lehet. Erre szükség is lenne, mivel Európában a svájciak fizetnek a legtöbbet társadalombiztosításra, ráadásul a befizetendő összeg nem is függ a jövedelemtől.

LAUSANNE, SWITZERLAND - FEBRUARY 10: (EDITOR'S NOTE: Personal data has been digitally obscured in accordance with Swiss laws that protect personal privacy). Nurses treat a patient in the COVID-19 intensive care unit at CHUV university hospital during the coronavirus crisis on February 10, 2021 in Lausanne, Switzerland. Switzerland has seen a steady decline of COVID-19-related hospitalisations since October and COVID-19-related deaths since December. However, authorities have reported at least 28 confirmed cases of infection with mutant strains of the coronavirus and suspect the number will rise significantly. (Photo by Robert Hradil/Getty Images
Svájc polgárai átalánydíjat fizetnek az egészségügyi ellátásért, de az sok kezelést nem fedez / Fotó:  Robert Hradil / Getty Images

A fejlett gazdaságok közül Svájcban volt a legalacsonyabb az infláció a koronavírus-járvány után, a csúcsot a 2022 augusztusban 3,5 százalékos adat jelentette. A megélhetési válság ennek ellenére a helvéteket is elérte. Nem csoda, hogy emiatt márciusban a nép megszavazta a 13. havi nyugdíjat. Ez a trend folytatódik a vasárnapi népszavazással is.

Svájc kordában tartaná a költségeket

A Swissinfo szerint  a svájci szavazók körében az egészségügyi hozzájárulás magas összege kelti a legnagyobb aggodalmat. Mindkét napirenden lévő javaslat segít ezt kordában tartani, de a megoldások különböznek. 

A szociáldemokrata javaslat a jövedelem 10 százalékában maximalizálná a tb-hozzájárulás összegét,

a centrista párté a kormányt kötelezné arra, hogy lépéseket tegyen, amint a befizetendő hozzájárulás eléri a fizetések 20 százalékát.

A jelenlegi rendszer az 1980-as évektől van érvényben, és bár nyújt támogatást minden negyedik alacsony jövedelmű svájcinak, súlyos teher, különösen a legszegényebbek számára.

Dermatology consultation 
Dermatologist applying liquid nitrogen to reduce age spots. (Photo by AMELIE-BENOIST / IMAGE POINT FR / BSIP via AFP)
A hozzájárulás összege nem a jövedelemtől függ / Fotó: AFP

Michael Hermann zürichi politikai elemző szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy a társadalmi igazságosság érve elég embert győz majd meg. „Szoros lesz. Svájcban az egészségügyet hagyományosan nagy személyes felelősséggel járó kérdésnek tekintik” – nyilatkozta a Bloombergnek.

A május végi felmérések eredménye alátámasztja a szavait, eszerint a szociáldemokraták javaslatát a hónap eleji 56 százalék után már csak 50 százalék támogatja. A centrista ötlet esetében egyszerűbb a kép, azt 54 százalék elutasítja.

A bankmentés segíthet a döntésben

Hermann azonban úgy véli, a Credit Suisse bankház állami megmentése talán meghozta a hagyományosan konzervatív svájciak kedvét a baloldali javaslatok elfogadására. Ezt bizonyítja a 13. havi nyugdíj megszavazása, és ezt teszi bizonytalanná a mostani szavazás eredményét.

Szerepet játszik a döntésben az is, hogy az Eurostat adatai szerint Svájcban

az egészségügyi kiadások nagyobb részét képezik az inflációs kosárnak, mint a régió bármely más országában.

Svájc vezeti a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) listáját az egészségügyi ágazat árait illetően, az egy főre jutó 2022-es 8000 dolláros (2,9 millió forintos) összkiadást csak az Egyesült Államoké haladja meg.

SWITZERLAND - ILLUSTRATION IN WINTER
A Credit Suisse állami megmentése befolyásolhatja a svájciak döntését / Fotó: Hans Lucas via AFP

 

Igazságtalan tehervállalás

Sok amerikaihoz hasonlóan minden svájci is átalánydíjat fizet az egészségbiztosításért, amelynek az összege csak a választott önrésztől és a lakóhelytől függ. Elérheti az évi 3200 frankot (1,3 millió forintot) is az olyan kezelések ára, amelyeket a biztosítás nem fedez, így zsebből kell kifizetni.

A nagyon magas jövedelműek ugyanannyit fizetnek, mint a középosztály. Ezt a rendszert igazságtalannak tekintenék sok országban

– ismerte el Alexander Geissler, a St. Galleni Egyetem egészségügyi közgazdásza. Bármi lesz is a népszavazás eredménye, Stefan Boes, a Luzerni Egyetem professzora biztos benne, hogy az valamilyen változást fog kiváltani az egészségügyi rendszerben.

„A biztosítottak és a szolgáltatók egyaránt felismerték, hogy több értéket kell adni a pénzért. A kezdeményezésekkel a lakosság jelzi a politikusoknak, hogy valaminek történnie kell” – vélekedett.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.