BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Foreign visitors dine in a cooking class at Sushi Making Tokyo in the Asakusa district of Tokyo, Japan, on Thursday, Dec. 28, 2023. The number of foreign visitors in November reached 2.4 million, recovering to roughly the same levels as in the same month in 2019, before the pandemic, with tourists from Singapore, Europe and the US among those pushing the total higher. Photographer: Noriko Hayashi/Bloomberg

A kínaiak és a gyenge jen pörgeti a japán turizmust

A koronavírus előtti szintet meghaladó számban érkeztek turisták Japánba az első félévben, jelezve, hogy teljesen helyreállt a turizmus a szigetországban. Ehhez a gyenge jen is hozzájárult.

Az idei első félévben 17,7 millió turista érkezett Japánba, ami 65,9 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakában regisztrált 10,7 millió látogatóhoz képest. A koronavírust megelőző, 2019-es évhez viszonyítva 6,9 százalékkal nőtt a beutazók száma, vagyis a szigetország turizmusa teljesen helyreállt a pandémia okozta sokkot követően.

turizmus japén World Heritage site Himeji Castle in Japan
Idén felpörgött a turizmus Japánban / Fotó:  AFP

Júniusban a havi adat is rekordot döntött 3,13 millióval, ami már a negyedik egymást követő hónap volt, amikor a látogatók száma meghaladta a hárommilliót. A januártól június végéig tartó időszakban Dél-Koreából (4,42 millió) érkezett a legtöbb turista, míg Kína a második több mint hárommillióval. 

A növekedés főleg a kínaiaknak köszönhető, akik közül ötször annyian látogattak Japánba, mint az előző év első felében, továbbá minden országból, régióból nőtt a beutazók száma. A turisták összesen 3,9 ezermilliárd jent (több mint 8,9 ezermilliárd forint) költöttek a vizsgált időszakban, ami éves szinten 73,5 százalékos emelkedés jelent, míg 2019 első hat hónapjához képest 68,6 százalékkal több.

A kínai turisták 442 milliárd jent költöttek, a második negyedévben pedig megelőzték a máshonnan érkező látogatókat. Az előrejelzések szerint idén összesen 34,5 millió turista érkezhet Japánba, akik 6,9 ezermilliárd jent költhetnek, ami összhangban van az első féléves adatokkal. A turizmus felpörgéséhez hozzájárult a gyenge jen is.

Miért gyenge a jen?

A jen a főbb devizák közül az egyik legrosszabbul teljesítő fizetőeszköz idén, az év eleje óta 11,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben. Ez főként a japán és az amerikai kamatlábak közötti különbséggel magyarázható: a Fed régóta 5,25–5,5 százalékos sávban tartja a rátát, míg a szigetország 0,1 százalékon.

Ez a jelentős különbség, ami az amerikai befektetéseknek és a dollárnak kedvez. A gyengébb jen általában segíti a japán nagyvállalatokat, mivel pörgeti az exportot. Sőt, az idegenforgalmára is jótékony van, ugyanis a turisták a nekik kedvezőbb árfolyam miatt több jenhez jutnak, amit aztán szívesebben költenek.

Ellenben megdobja a költségeket a behozatal terén, a drágább energia- és az élelmiszerimport a fogyasztókat sújtja. Sőt, már a japán újrafegyverkezést is hátráltatja. Így aztán nem meglepő, hogy Tokió igyekszik megerősíteni a devizát, ami az elmúlt hetekben kisebb mértékben erősödni kezdett.

Parádés félévet zárt a magyar turizmus

Január és június között 7,5 millió vendég 17,8 millió vendégéjszakát töltött a hazai szálláshelyeken, ami 7,6 százalékkal szárnyalta túl a tavalyi rekordév első félévi értékét. Az eredményekhez nagyban hozzátett a vidéki desztinációk forgalmának erősödése is, ahol a vendégéjszakák közel kétharmada keletkezett. Elmondható, hogy a turizmus tavaly vett lendülete továbbra is érezteti hatását.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.