BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szlovákok nem spórolnak, gőzerővel fogyasztanak

Szlovákiában a növekedést elsősorban a lakossági fogyasztás húzza, sőt, az elemző szerint az év második felében szintén a háztartások tarthatják fenn a gazdaság lendületét, köszönhetően az alacsony inflációnak és a túlfeszített munkaerőpiac által gerjesztett reálbér-növekedésnek. Az őszre várt megszorítócsomag hatására azonban megtorpanhat a lakosság vásárlási kedve.

Szlovákia bruttó hazai összterméke (GDP) 2024 második negyedévében állandó árakon számolva 1,9 százalékkal nőtt (a szezonális hatást kiszűrve 2,1 százalékkal) 2023 hasonló időszakához viszonyítva, az első negyedévhez képest pedig 0,4 százalékkal emelkedett – derült ki a Szlovák Statisztikai Hivatal (SSÚ) szerdai gyorsjelentéséből. 

szlovák Bratislava,,Slovakia,-,April,1,,2019:,Airport,«bratislava»,By,Namebomba
A lakossági fogyasztás pörgeti a szlovák gazdaságot / Fotó: Shutterstock

Összességében véve némi lassulás érzékelhető, hiszen az első negyedévben még 0,6 százalékos volt a növekmény 2023 utolsó negyedéhez viszonyítva. Abszolút számokban kifejezve folyó árakon a második negyedévi gazdasági összteljesítmény értéke 32,4 milliárd euró volt, ami 2 milliárddal haladja meg a 2023 második negyedévi szintet. 

A növekedést elsősorban a lakossági fogyasztás húzta. 

Lubomír Korsnák, az UniCredit Bank elemzője szerint az év második felében szintén a lakossági fogyasztás tartja fenn a gazdaság lendületét, köszönhetően az alacsony inflációnak és a túlfeszített munkaerőpiac által gerjesztett reálbér-növekedésnek. Hozzátette azonban, hogy

az ősszel közismertté váló, elkerülhetetlen megszorítócsomag – ennek mértéke 1,4-1,5 milliárd euró lesz – hatására nem kizárt, hogy a lakosság visszafogja majd a kiadásait. 

Matej Hornák, az Erste-leány Slovenská Sporitelna takarékpénztár elemzője azzal számol, hogy éves szinten 2024-ben a szlovák gazdaság 2,2 százalékkal bővülhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.