BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezek Európa leggazdagabb országai

Az egy főre jutó GDP alapján állították össze a listát.

Idén is összeállította a leggazdagabb európai országok listáját a WorldAtlas nevű gazdasági oldal annak alapján, hogy mekkora az egy főre eső bruttó hazai termék (GDP).

Luxemburg idén Európa leggazdagabb országa / Fotó: AFP

Az első helyen Luxemburg végzett 143 742 dollárral (50,9 millió forinttal), a második Írország 133 595 dollárral, vagyis 47,3 millió forinttal. Svájc a harmadik helyre szorult, az egy főre eső GDP ott messze elmarad az első kettőtől: mindössze 91 931 dollár, vagyis 32,5 millió forint.

A további sorrend:
4. San Marino
5. Norvégia
6. Dánia
7. Hollandia
8. Izland

Luxemburg régóta jó hely

A portál emlékeztet, hogy az apró Luxemburg a magas életszínvonalnak köszönhetően régóta a kontinens leggazdagabb országai közé tartozik, és a Roadster szerint nemrégiben első helyre választották azok is, akik távmunkában dolgoznának.

Földrajzi helyzetének köszönhetően a nemzetközi üzleti élet egyik központja, és a nyitott politikájának, valamint 

hatékony adórendszerének köszönhetően vonzza a külföldi tőkét is.

Valamint a külföldieket: 2023-ban már a lakóinak a fele volt külföldi, a nem uniós állampolgárok közül a britek és a kínaiak voltak a legtöbben. Már 2022-ben 167 különböző nemzetiség élt az országban.

Daily Life In Dublin
Írország a második a listán / Fotó:  AFP

A Smaragd sziget is vonzó

Írországot a Smaragd szigetnek is nevezik, és az egykor

szegény ország mára Európa egyik legélénkebb gazdaságává vált,

különösen az utóbbi években vonzzák a külföldi befektetőket a kedvező adózási feltételek.

Svájc viszont régóta tartozik a kontinens leggazdagabb országai közé, a világ egyik legjelentősebb pénzügyi központja, ahol az ember biztonságba helyezheti a vagyonát. Az ország elsősorban a progresszív gazdaságpolitikájának, fejlett pénzügyi infrastruktúrájának és a magasan képzett munkaerőnek köszönheti a sikerét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.