BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Overhead,Line,Pylons,,High,Voltage,Pylons.,Power,Transmission,Towers,And

A hálózatokon bukhat el a zöldítés – bele kell húzni a fejlesztésekkel

Saját csapdájukba sétálnak bele a fejlett országok – figyelmeztet a Nemzetközi Energiaügynökség.

Az utóbbi évek rekordütemű szél- és naperőmű-telepítései nem elegendők. Igaz, ezek már hatalmas mennyiségű zöldenergiát termelnek, nem is beszélve az egyelőre még tervezőasztalon lévő beruházásokról, de ezek mit sem érnek az áramhálózatok jelentős korszerűsítése nélkül – figyelmeztet friss jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

Overhead,Line,Pylons,,High,Voltage,Pylons.,Power,Transmission,Towers,And
A hálózatokon múlik majd minden az IEA szerint / Fotó: Shutterstock

Rá kell kapcsolni

Ugyan

 az országok valóban fejlesztik a hálózataikat is, de az ez irányú beruházások felgyorsítása nélkül a világ nem áll majd készen a fosszilis tüzelőanyagok elhagyására. 

Ennek hátterében az áll, hogy az elektromos hálózatok nem integrálják magukba eléggé  a szél- és napenergia-termelést. Összességében akár 2000 terawattórányi termelés „mehet kárba”, azaz hiába termelik meg, ilyen mennyiségű energiát nem tud majd kezelni az elektromos hálózat jobb hálózatok nélkül – állapítja meg az IEA. 
Viszonyításképpen, ez 

a 2000 terawattóra nagyjából megegyezik a két legnagyobb zöldenergia-termelő, az Egyesült Államok illetve Kína tavalyi energia-előállításával.  

Az IEA jelentése egyenesen úgy fogalmaz: 

Semmi más nem számít most annyira, mint a hálózatok fejlesztése.

Megszorítások is maradhatnak

Ha a hálózatfejlesztéseket nem gyorsítják fel az országok, akkor megmarad a mostani rendszer, ami az úgynevezett „megszorításokra” épül, azaz az üzemeltetők rendszeresen leállítják  a megújuló energiatermelőket, mert attól tartanak, hogy túlterhelik a hálózatot. Persze a zöldenergia-erőművek együttműködnek, ezért időnként maguk döntenek úgy, hogy leállítják a termelést. 
Az ügynökség számításai szerint 

önmagában  a hatékonyabb rendszernek köszönhetően akár 20 százalékkal is csökkenhetne a szén-dioxid-kibocsátás,

ugyanis így nem kellene belépniük fosszilis alapú energiatermelőknek.

Az elmúlt években valóban figyelemreméltóan megnőtt a nap- és szélenergia-kapacitás, mivel az országok mind az ellátásbiztonság növelését, mind a kibocsátás csökkentését ebben látták megvalósíthatónak

– hangsúlyozta Keisuke Sadamori, az IEA energiapiaci és biztonsági igazgatója. Ám hozzátette azt is, hogy bár a trend kedvező, a lehető legjobb eredményeket csak egy mélyebben integrált energiarendszer segítségével lehetne elérni.

Solar,Panels,City,At,China
Nem elég csak energiát termelni, el is kell tudni juttatni  fogyasztókhoz / Fotó: Shutterstock

A kötöttségek erősek

A jelentés hangsúlyozza, hogy összességében komoly kihívást jelent a rendszerek megváltoztatása. Míg gáz- és széntüzelésű erőműveket bárhol lehet építeni,  megújuló központokat ott érdemes elhelyezni, ahol a leginkább rendelkezésre áll a nap- és a szélenergia, ezek a helyek azonban általában a lakott területektől távolabb vannak, így az energiát nagyobb  távolságra kell szállítani – ezért is fontos az integrált elektromos hálózatok kiépítése. Arról nem is beszélve, hogy egy jobb hálózaton sokkal könnyebb a kereslet-kínálat egyensúlyának biztosítása.

Az IEA szerint, ha ilyen ütemben nő a zöldenergia-termelési kapacitás, pár éven belül a hálózatüzemeltetők képtelenek lesznek „elvezetni” az energiát a mostani elektromos hálózatokon. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.