BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Nike leváltja vezérigazgatóját, John Donahoe helyére a nyugdíjból hívják vissza a veterán Elliott Hillt

A Nike Inc. menesztette a sokat bírált vezérigazgatóját, John Donahoe-t, aki nagyon hosszú ideje töltötte be ezt a pozíciót. A korábban nyugdíjba vonult Elliott Hillt hívták vissza, hogy visszaállítsa a sportmárka fénykorában tapasztalt csillogását.

A 60 éves Hill eredetileg 1988-ban csatlakozott a Nike-hoz, és 2020-ban nyugdíjba vonulása előtt a fogyasztói és piactérért felelős elnöke volt. Október 14-én veszi át a vezetést. A 64 éves Donahoe pedig nyugdíjba vonul, és januárig tanácsadóként marad a cégnél – jelentette a Bloomberg.

NIKE in Tokyo / Company logo
Vezércsere: pipa! / Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A Nike-részvények több mint 7 százalékkal drágultak a hírre a New York-i kereskedésben. A cég papírjainak árfolyama idén 25 százalékot zuhantak, mivel a cipőóriás a csökkenő eladásokkal és a vásárlók elvándorlásával küzd, akik az olyan felkapaszkodó atlétikai márkákat választják, mint az On és a Hoka, valamint olyan régebbi riválisokat, mint például az Adidas. 

Donahoe, aki korábban az eBay Inc. arca volt és a Bain & Co. tanácsadója, 2020-ban vette át az irányítást, és lett nagyrészt a bukás arca a Nike-nál.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy kihívásokkal kellett szembenéznünk az elmúlt évben, de alapjaink továbbra is rendkívül erősek

 – írta az ügyvezető elnök Mark Parker egy munkavállalóknak szóló feljegyzésben. „Most minden eddiginél jobban össze kell fognunk, hogy felgyorsítsuk és kiaknázzuk a cégben rejlő lehetőségeket annak érdekében, hogy a Nike Inc. ismét növekedési pályára álljon.”

A befektetők az várják az új rendszertől, hogy felgyorsítsák a termékfejlesztést, és többet olyan cipőtechnológiával álljon elő, amely korábban meghatározta a márka úttörő jellegét. Az a döntés, hogy visszahoznak egy régóta fennálló vezetőt, ahelyett, hogy egy másik, a Nike innovációs kultúrájában kevésbé beavatott kívülállót keresnének, rámutat a vállalat elkeseredettségére, hogy megfordítsa az eladások visszaesését, amely ártott a részvényeknek, rontotta az alkalmazottak morálját és a márka globális hírnevét.

A bejelentés után Hill azt mondta, tudja, hogy „a dolgok nem voltak könnyűek”. Arra buzdította az alkalmazottakat, hogy tömörüljenek csapatként, és sürgősen cselekedjenek, mondván, a vállalatnak most eredményeket kell elérnie, és fel kell készülnie a jövőbeli sikerekre.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.