BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Slovak PM Robert Fico's first visit to Handlova since assassination attempt months ago szlovák

Adóemelés: Takarékossági csomagot mutatott be a szlovák kormány

Fico kabinetje egy sor adóemelést jelentett be. A kormány abban bízik, hogy a vállalatok terhelésével rövid időn belül mérsékelni tudják a szlovák államháztartási hiányt.

Robert Fico szlovák miniszterelnök kedden a kormánykoalíciós partnerei társaságban ismertette, milyen konszolidációs csomaggal mérsékelnék a jövő évi államháztartási hiányt.

Slovak PM Robert Fico's first visit to Handlova since assassination attempt months ago szlovák
Brutális adóemelésekkel lepte meg a vállalatokat a szlovák kormány / Fotó: AFP

A több mint 15 intézkedés eredményeként 2025-ben 2,6-2,7 milliárd euró körüli összeget spórolnának az állami költségvetésben.

A kormányfő abban bízik, hogy e lépéseknek köszönhetően a deficitet a GDP 4,7 százalékára sikerül csökkenteni

A csomag számos megszorító intézkedést tartalmaz:

  • bevezetnék a pénzügyi tranzakciós adót – csak a vállalkozók és cégek számára –;
  • növelik az éves autópálya-matrica árát;
  • nő a társasági adó, és ágazati adók is jönnének.

Az éves autópálya-matrica ára 60-ról 90 euróra növekedhet. A havi matrica ára marad 17 euró, viszont a napi matrica a jelenlegi 5,4 euróról 8,1 euróra emelkedik.

Az alapvető élelmiszerekre a jelenlegi 10 százalékos áfakulcs helyett 5 százalékot vetnének ki. A többi élelmiszerre és az energiaárakra 19 százalékos adókulcs vonatkozna, viszont az áfa alapkulcsát a jelenlegi 20 százalékról 23 százalékra emelnék.

Az alapkulcs emelése éves szinten több mint egymilliárd eurót eredményez a pénzügyminisztérium szerint.

A banki átutalások után 0,35 százalékot – de legfeljebb 30 eurót – kell majd fizetniük a cégeknek. A pénzügyminisztérium előrejelzései szerint ez évi 610 millió eurós bevételt hozhat az állami költségvetésbe.

Az évi 5 millió eurónál magasabb forgalmat elkönyvelő cégek társasági adója 1 százalékponttal nőhet – 22 százalékra –, e lépés 163 millió euró többletbevételt hozhat.

Ágazati adókat is kivetnek a mobilszolgáltatókra, ebből 25 millió eurót várnak, az energetikai ágazattól 156 milliót, az olajfinomítástól pedig 36 millit – ez utóbbi a Mol-leány Slovnaftot érinti.

Az állami alkalmazottakon is spórolni akarnak, korábban Robert Fico 10 százalékos létszámcsökkentést lebegtetett meg, most ezt nem konkretizálta, csupán annyi látható a pénzügyi tárca adatsorában, hogy jövőre 125 millió eurót szeretnének megtakarítani.

Mentesül a különadó alól a Mol-leány Szlovákiában

Egy európai uniós szabályra hivatkozva nem fizet szolidaritási adót az extra profitja után a szlovák büdzsébe a Slovnaft. A Mol-leány mentesülése rossz hír a pozsonyi kabinetnek, hiszen a deficit miatt nemrégen kapott figyelmeztetést Brüsszeltől.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.