BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Stump Pass Channel Dredging
sztrájk

Akkora sztrájkra készülnek, hogy abba beleremeghet Amerika gazdasága is

Aggódnak az amerikai cégek, naponta dollármilliókat veszíthetnek ők és a fogyasztók is, miután negyven éve nem látott munkabeszüntetésre készülnek a kikötőkben. A szakszervezet a sztrájkkal magasabb béreket és a munkahelyek megtartását akarja elérni.

Sztrájkba lépnek a kikötői munkások kedden az Egyesült Államok keleti partvidékén és a Mexikói-öbölben – közölte a Nemzetközi Hosszútávfuvarozók Szakszervezete vasárnap, amely ezzel nyomatékosította a magasabb bér követelését a tagjai számára, továbbá a kikötők automatizálásának leállítását. A szervezet tájékoztatása szerint a munkabeszüntetés késéseket okozhat és megzavarhatja az ellátási láncokat. A munkáltatókat képviselő USMX nem kommentálta a bejelentést.

Stump Pass Channel Dredging
sztrájk
Keddtől sztrájkolni fognak az amerikai kikötőkben / Fotó: AFP

Ekkora mértékű, Amerika tengeri szállításának felét lebonyolító, 36 kikötőt érintő sztrájkra 1977 óta nem volt példa

– írja a Reuters.

Óriási gazdasági veszteséget jelentene a sztrájk

A szakszervezet korábban azt mondta, hogy a sztrájk nem érinti a katonai teherszállítmányokat és a tengerjáró hajók forgalmát. A legnagyobb amerikai üzleti vezetőket képviselő üzleti kerekasztal szerint azonban még így is aggasztó a sztrájk, és

figyelmeztetett, hogy a munkabeszüntetés naponta dollármilliárdokba kerülhet a gazdaságnak.

Robyn Patterson, a Fehér Ház szóvivője vasárnap késő este arról beszélt, hogy magas rangú tisztviselők még a hét végén kapcsolatba léptek az USMX és a szakszervezet képviselőivel azért, hogy tisztességes és gyors megállapodást sürgessenek.

Az Egyesült Államok elnöke a szövetségi Taft–Hartley-törvény értelmében legfeljebb 80 napra beavatkozhat a nemzetbiztonságot vagy a nemzetbiztonságot veszélyeztető munkaügyi vitákba. Joe Biden elnök vasárnap kijelentette, hogy nem él ezzel a jogával.

Kikötői sztrájk befolyásolhatja az amerikai elnökválasztás eredményét

Munkabeszüntetésre készül a szakszervezet a keleti parti kikötőkben, ami ismét felpörgetheti az inflációt.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.