BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Rome Daily Life And Economy argentin albérlet

A lakbérszabályozás eltörlése miatt virágzik az argentin ingatlanpiac

Milei sokkterápiája kifizetődni látszik. Az argentin ingatlanpiacon elkezdtek megjelenni az alacsonyabb bérleti díjak, bár a szektor újjáéledésére még várni kell néhány hónapot.

Míg Javier Milei megválasztása előtt szinte lehetetlen volt albérletet találni megfizethető áron, az argentin elnök gazdasági reformjainak köszönhetően újra virágzik a helyi ingatlanpiac. S bár a régi bérlőknek most magasabb árakkal kell számolnia, hosszú távon az új albérletek beáramlásával szinte mindenki számára megfizethetővé válhat a lakhatás a dél-amerikai országban.

Rome Daily Life And Economy argentin albérlet
A lakbérszabályozás eltörlésével fellélegezhet az argentin ingatlanpiac / Fotó: NurPhoto via AFP

Az argentin ingatlanpiac évekig a világ egyik legszigorúbb lakbérszabályozó törvényét nyögte, amelynek célja az volt, hogy megfizethetővé tegye a lakásokat. Ehelyett azonban egy párhuzamos feketepiac alakult ki, ahol az árak az egekbe szöktek, az abból kimaradó tulajdonosok pedig inkább üresen hagyták vagy Airbnb-vé alakították a lakásaikat.

Így nem véletlen, hogy Milei elnök egyik első intézkedése ennek a korlátozásnak az eltörlése volt – s bár az új rendszernek nem mindenki örül, a piac gyógyulását már most is érezni lehet.

Az argentin lakbérszabályozás eltörlésének eredményeképp most:

  • a Buenos Aires-i bérlakások kínálata néhány hónap alatt több mint 170 százalékkal nőtt;
  • a feloldást követően elszálló árak máris elkezdtek csökkenni;
  • az inflációval kiigazítva pedig a bérlemények reálára már most 40 százalékkal alacsonyabb.

A bérleti díjakra vonatkozó korlátozások visszavonása Milei első tiszta győzelme az általa „gazdasági sokkterápiának” keresztelt reformprogramban, amellyel a csőd szélén egyensúlyozó országot vissza akarja terelni a növekedés útjára.

Az amerikaiak rendkívüli lehetőségeket látnak Argentínában

Antony Blinken amerikai külügyminiszter dicsérte Javier Milei libertárius argentin elnököt a csőd szélén tántorgó gazdaság stabilizálása érdekében tett erőfeszítéseiért, és reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok szerepet vállalhat a kulcsfontosságú ásványércek bányászatában.

Más intézkedéseket, például egy sor kormányzati ügynökség és minisztérium bezárását, vagy a nyolc évtizedes szocialista és katonai uralom alatt felhalmozott kereskedelmi korlátozások feloldását sokan kritizálták, azok hatásait pedig még hónapokig nem lehet majd érezni. Az albérletreform azonban gyorsan visszanyerte a közelmúltban elpárolgott választói bizalmat.

Az argentin elnök nem viccelt, és láncfűrésszel esett neki az ország törvényeinek, s bár a lakosság még nem érzi, hosszú távon ezeknek is hasonló hatása lesz, mint a lakbérszabályozások feloldásának 

– mondta a Wall Street Journalnak Federico González Rouco, Buenos Aires-i közgazdász.

Javier Milei, the President of Argentina, speaks at the final day of the conservative conference on February 24, 2024. (Photo by Zach D Roberts/NurPhoto) (Photo by Zach D Roberts / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Javier Milei sokkterápiája még mindig sokaknak fáj, de lassan elkezdi talpra állítani az argentin gazdaságot / Fotó: AFP

Buenos Airesben – amelyet széles sugárútjai és kávézókultúrája miatt a „Dél-Amerika Párizsának” is neveznek – sokáig számtalan lakás állt üresen, vagy lett Airbnb-vé alakítva, mivel a tulajdonosok nem akartak megfelelni kormány bérleti díjtörvényének.

A Cedesu, egy Buenos Aires-i székhelyű, városfejlesztéssel foglalkozó politikai csoport jelentése szerint 

2022-ben mintegy 200 ezer üres ingatlan volt Buenos Airesben, ami 45 százalékos növekedést jelent 2018-hoz képest.

Ennek egyértelmű okai voltak: Argentínában az Alberto Fernández elnök baloldali kormánya idején, 2020-ban elfogadott nemzeti bérleti törvény legalább hároméves szerződést írt elő.

Az éhínség szélén tántorog Argentína - megfizethetetlen lett a napi betevő

Éves szinten már 300 százalék közelében van a pénzromlás üteme, bár jelentősen lelassult. Az argentin gazdaság azonban látszólag kezd talpra állni, jelezve, hogy az új kormány extrém intézkedései hatékonyak voltak.

A bérleti díjakat pesóban kellett fizetni, az ország ingadozó valutájában, amely Fernández 2019–2023 közötti hivatali ideje alatt a feketepiacon a dollárral szemben értékének mintegy 90 százalékát elvesztette. A bérleti díjakat pedig csak évente lehetett emelni, a jegybank által meghatározott mértékkel, amely figyelembe vette az inflációt és a dolgozók bérét.

Az ország hírhedten magas és gyakran ingadozó inflációja mellett az ingatlantulajdonosok a saját védelmük érdekében inkább kivonultak a bérleti piacról, és arra vártak, hogy a rendszer véget érjen.

Soha nem lehetett látni a kirakatokban albérletet jelző táblákat, a pályakezdők és az egyetemisták pedig nem tudták megfizetni a drága lakásokat. Örülünk, hogy véget ér ez a horror 

– nyilatkozta García Malbrán, az ingatlanosok kamarájának elnöke.

Nem mindenki örül az argentin reformoknak

Sok új szerződés – amely most már dollárban és pesóban is megköthető – most háromhavonta írja elő a bérleti díj emelését, ami megfizethetetlenné tette a lakhatási költségeket néhány ember számára, akik már így is a magasabb élelmiszer- és közüzemi árak miatt szenvednek.

A már meglévő bérlők is hasonló problémákkal küzdenek, mivel az ő szerződéseik akár a korábbi összegek többszörösét tartalmazhatják, hála a korlátozások feloldásának, így sokan kénytelenek elköltözni a túl drágává vált otthonaikból.

A bérleti díjak azonban már most elkezdtek stabilizálódni: a Zonaprop, Argentína legnagyobb ingatlanpiaci honlapja szerint a havi áremelkedés 2021 óta a legalacsonyabb szinten van, mivel egyre több lakás válik elérhetővé.

Egyelőre a ingatlanpiac virágzik. Az árszabályozás ellenzői szerint Argentína figyelmeztető lecke az Egyesült Államoktól Európáig minden olyan tisztviselő számára, aki a lakbérek szabályozásával próbálja megfékezni a lakásárak emelkedését 

– jelentette ki Malbrán, aki arra számít, hogy a most látható rekordárak pár hónapon belül el fognak tűnni a piacról, hála a szabad versenynek.

Durva pofont kapott az argentin elnök: elkaszálta a törvényhozás a reformcsomagot

Komoly csapást szenvedtek el Javier Milei argentin elnök mélyen ellentmondásos deregulációs reformjai, a törvényhozás ugyanis kedden visszaküldte a csomagot átdolgozásra

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.