BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Natural,Gas,Pumping,Station,Among,The,Spring,Fields.,Yellow,Pipes,

Egy hónapja nem volt ilyen olcsó a gáz Európában, de még ne kiabáljuk el

Csökkent a földgáz iránti kereslet, felpörögtek az LNG-szállítások. Az európai gázárak egyhavi mélypontra mérséklődtek.

A visszafogott kereslet és a cseppfolyósított földgáz (LNG) bővülő importja következtében az irányadó európai gázárak a holland gáztőzsdén több mint 4 százalékkal, az egyhavi mélypontot jelentő 35,66 euróra csökkentek megawattóránként szerdán késő délután – írja a Bloomberg.

európai gázárak Natural,Gas,Pumping,Station,Among,The,Spring,Fields.,Yellow,Pipes,
Megnyugodni látszanak az európai gázárak / Fotó: Shutterstock

Még nem szabad elkiabálni, de egy nyugodt gázéve lehet Európának 

A kontinens tárolói szinte teljesen megteltek, az ipari kereslet pedig továbbra is meglehetősen mérsékelt a két évvel ezelőtt kialakult energiaválságból való lassú kilábalás közepette. Ezzel párhuzamosan az LNG behozatala folyamatosan élénkül a nyár vége óta, amikor a hőhullámok miatt több szállítmányt irányítottak a kereskedők Ázsiába.

Mindent egybevetve Európa a fűtési szezon kezdetén bőségesen rendelkezik földgázzal, a fellendülő szállítások kilátása pedig további megnyugvást nyújt a piacnak.

A betárolási időszak persze még hetekig eltart. Az ellátási kockázatokkal kapcsolatos aggodalmak eloszlását azonban az is jelzi, hogy a trendkövető algoritmusokra támaszkodó kereskedők kezdik ritkítani az európai földgázárak emelkedését megjátszó pozícióikat.

Az ICIS Gas Foresight előrejelzése szerint az európai LNG-terminálokból a nemzeti hálózatokba történő szállítás szeptemberben várhatóan 23 százalékkal magasabb lesz, mint augusztusban.

Fűtési szezon: már a hazai tárolókban van a télre szükséges gázmennyiség

Egész évben célérték felett van a magyarországi gáztárolók töltöttségi aránya, amely szeptember elsején, miként februárban, májusban és júliusban is, meghaladta az uniós elvárást – közölte az Energiaügyi Minisztérium. Mindez a biztonságos energiaellátáson túl azt is jelenti, hogy a kötelezőnél korábban teljesült mind a négy idei köztes feltöltési célérték.

  • Az ipari, 
  • lakossági 
  • és kereskedelmi 

gázkereslet az előző hónaphoz képest várhatóan szintén emelkedik, mivel véget ért a nyári szabadságolási szezon – közölte az árutőzsdei hírportál. Ennek ellenére a fogyasztás továbbra is mintegy 19 százalékkal marad el a 2017–2021 közötti átlagos szinttől.

A kínai fejlemények is segítik az európai gázárak további normalizálódását

Az ICIS szerint még az egyik fő földgázszállító Norvégiában végzett karbantartási munkálatokhoz kapcsolódó késedelmek vagy műszaki problémák is vélhetően csupán kismértékben befolyásolhatják az árakat.

Néhány hónappal előre tekintve azonba Európa valószínűleg továbbra is versenyben lesz a téli LNG-szállításokért Észak-Ázsiával, melynek egyes régióiban a tavalyinál hidegebb hőmérséklet várható.

Kína visszafogott gazdasági konjunktúrája és az orosz vezetékes szállításokra való rácsatlakozása ellenben fékezi a hatalmas piac LNG iránti keresletét – vélekedtek szerdán publikált jegyzetükben a BloombergNEF (New Energy Finance) elemzői, Daniela Li, Olympe Mattei és Han Wei.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.