BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Kína

Irak Londonig tartó új selyemutat épít Törökország érintésével

A török, az iraki, a katari és az emirátusi közlekedési miniszter Isztambulban vitatta meg a Bagdad által tavaly elindított Fejlesztési út projektet. Kína és az Egyesült Államok várhatóan árgus szemekkel figyeli majd a számukra erős konkurenciát jelentő tervet.

A javasolt 20 milliárd dolláros fejlesztési útprojekt célja, hogy megkönnyítse az áruk szállítását az arab országokból Európába a dél-iraki Bászrában található Grand Faw kikötőn keresztül. A kikötő egy kiterjedt vasúti és autópálya-hálózaton keresztül kapcsolódna Törökországhoz, majd Európához. Gyakorlatilag egy alternatív selyemútról van szó, így feltehető, hogy Kína igyekszik majd megakadályozni, vagy legalábbis lassítani a projektet.

Kína
A török és az iraki közlekedési miniszter új projektről állapodott meg – Kína féltékenyen figyel / Fotó: Anadolu via AFP

A tavaly bemutatott kezdeményezés Irakot kulcsfontosságú közlekedési csomóponttá tenné, fokozva az ország gazdasági fellendülését, és fellendítve a szomszédos országokkal való együttműködést. 

Beszélni fogunk arról, hogy hol tartunk, és hogyan tudunk mostantól gyorsabban haladni

– mondta Abdülkadir Uraloglu török közlekedési és infrastrukturális miniszter a HaberTürk televíziónak adott interjújában. „Sok kérdés van az asztalon, a projekt finanszírozásától kezdve a kivitelezési és irányítási modellig” – tette hozzá.

A projekt 15 napos megtakarítást tenne lehetővé a Törökországon és Irakon keresztül Európába irányuló áruszállításban. A globális válságok, mint például a Covid–-19 világjárvány, megváltoztatták a globális ellátási láncok logisztikai térképét. Más válságok, mint például az izraeli háború a Vörös-tenger és a Szuezi-csatorna közlekedését érintik hátrányosan; arra kényszerítetik a hajókat, hogy hosszabb útvonalakat használjanak.

Kína féltékenyen figyel

Áprilisban Recep Tayyip Erdogan török elnök több mint egy évtized óta először tett hivatalos látogatást Bagdadban, hogy együttműködést kérjen Iraktól a kurdokkal szembeni küzdelemben. A látogatás során Törökország és Irak számos egyezményt is aláírt, így az új kereskedelmi folyosóról szóló dokumentumot is. A tervet eredetileg Száraz-csatornának nevezték el, de később átnevezték Fejlesztési útra. 

A fejlesztés egyértelmű konkurenciát jelent az amerikai kezdeményezésű India–Közel-Kelet–Európa gazdasági korridornak, de a kínaiak Egy övezet, egy út (Új selyemút) projektjének is konkurenciája lehet. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.