BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Orange,Industrial,Robot,Arms,Assemble,Ev,Battery,Pack,On,Automated német

Feltámadtak a német gyárak, egy napon belül a második reménysugár Magyarországnak

A piacot meglepve júliusban is nőttek a gyári megrendelések. A német gazdaság teljesítménye magyar szempontból is fontos tényező – a német ipar év eleje óta gyengélkedik, és csak most mutatja jeleit annak, hogy képes lesz tartósan is talpra állni.

Bár az elemzői előrejelzések alapján a német iparnak júniusban ismét vissza kellett volna esnie, a gyári megrendelések váratlanul tovább emelkedtek – derült ki a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentéséből –, ami a magyar beszállítóknak és termelőknek is áldás.

Orange,Industrial,Robot,Arms,Assemble,Ev,Battery,Pack,On,Automated német
Tartósan növekedtek a német gyári megrendelések júliusban, ami a piacot is meglepte / Fotó: Shutterstock

Németországban a gyári megrendelések 2024 júliusában 2,9 százalékkal nőttek havi szinten, ami felülmúlta az 1,5 százalékos csökkenésre vonatkozó piaci becsléseket, az előző havi felfelé módosított 4,6 százalékos növekedést követően.

Ez volt a második egymást követő havi szintű növekedés, ami fontos fordulatnak számít a decemberben kezdődött brutális visszaeséshez képest.

 

A megrendelésnövekedést elsősorban 

  • a repülőgépek, hajók és vonatok, 86,5 százalékkal;
  • az elektromos berendezések, 18,6 százalékkal;
  • valamint a félkész termékek és a beruházási javak vezették, 4,4 és 3,5 százalékkal.

Ezzel szemben a gépek és berendezések iránti kereslet 6,1 százalékkal csökkent, ahogy a fogyasztási cikkek esetében is, 5,8 százalékkal.

A külföldi megrendelések növekedése 5,1 százalékkal ugrott meg.

A közlés egybeesett egy magyar adattal, ami optmizmusra adhat okot

Ez Magyarország szempontjából is kedvező hír, ugyanis Németország az első számú kereskedelmi partnerünk. Eddig a német gazdaság gyenge növekedési üteme a magyar GDP-t is erősen visszafogta, mivel a hazai gyárak és beszállítók is függtek németországi partnereiktől – a mostani fellendülés tehát a magyar gazdaságnak is lendületet adhat.

A német számokkal szinte egyidejűleg közölte a KSH a júliusi magyar külkereskedelmi adatokat, amelyek ugyan az egyenleg romlását mutatták, de reménysugár , hogy ezt az import megemelkedése okozta. Ha ezt az emelkedő megrendelésekkel szembesülő német vállalatok beruházásai okozták, az jót jelenthet a jövőbeli magyar gazdasági növekedés és külkereskedelmi mérleg szempontjából.

Ezt a magyarázatot erősíthetik a szintén csütörtökön napvilágot látott magyar kiskereskedelmi adatok, amelyekből – és a Nemzetgazdasági Minisztérium hozzájuk fűzött kommentárjából – az derül ki, hogy az import megugrását aligha a háztartások fogyasztása táplálja.

Viharos vizeken: hogy lesz ebből itthon növekedés, ha Németország és Amerika recesszióban?

Egyre inkább úgy tűnik, árral szemben kell úsznia a magyar gazdaságnak, ha talpon akar maradni, miután a külső környezet egyelőre semmilyen formában nem támogatja a növekedés helyreállását.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.