BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Berlin,,Germany,03,08,2023,:,Reichstag,Palace,With,German

Felpörgetné a beragadt német gazdaságot a kormánykoalíció

A tartományok irányításában a jobbközép CDU-nak is fontos a szerepe, ezért nélkülük a kormány nem tudja elfogadtatni az ösztönző csomagját, amely eurómilliárdokat szán beruházásokra és ösztönzőkre. Kérdés, hogy ez segíthet az országon.

Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter, valamint Christian Lindner pénzügyi tárcavezető pénteken arra kérte az ellenzéket a költségvetési vitában, hogy támogassa a kormány intézkedéscsomagját, amelynek célja a gazdaság felpörgetése.

Berlin,,Germany,03,08,2023,:,Reichstag,Palace,With,German
Belassult a német gazdaság / Fotó: Shutterstock

A német gazdaság szerkezeti válságban van

A Reuters szerint a terveket még az idén jóvá kell hagynia a parlament alsó- és felsőházának, vagyis a kabinetnek szüksége van a 16 szövetségi államot képviselő törvényhozó testület, a Bundesrat hozzájárulására is. Mivel a tartományok irányításában a jobbközép CDU-nak is fontos a szerepe, ezért nélkülük a kormány nem tudja elfogadtatni a csomagját, amely eurómilliárdokat szán beruházásokra és ösztönzőkre.

Kérdés, hogy ez segíthet Németországban. Tavaly a magas energiaárak és a gyenge külföldi kereslet miatt az ország recesszióba süllyedt az év egészét nézve, a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékkal zsugorodott. A GDP az előző év azonos időszakához képest 0,2 százalékkal csökkent az idei első negyedévben, míg a második negyedévben stagnált. 

Az sem ad okot örömre, hogy a kiskereskedelmi forgalom gyengén alakul, éves összevetésben 0,6 százalékkal, míg havi szinten 1,2 százalékkal esett vissza áprilisban. Az előbbi esetében 2022. május óta néhány hónap kivételével folyamatos volt a mutató visszaesése. Az ipari termelés szintén zsugorodott.

Mindez azzal magyarázható, hogy a német gazdaság elvesztette versenyképességét: az olcsó orosz energiahordozókra és a fejlett német technológiára épülő modell Európa legerősebb gazdaságává tette Németországot, azonban az orosz–ukrán háború kitörése és a konfliktus miatt bevezetett szankciók következtében mindez megszűnt.

Az ázsiai cégek kiszorítják a németeket

A termelés drágulása a versenyképesség elvesztésével járt együtt, így az ázsiai riválisok a versenyképesebb áraikkal kiszorítják a német vállalatokat a beszállítói pozíciókból. 

Az Európát sújtó energiaválságból semmit nem éreztek a Távol-Keleten, az ázsiai cégek pedig kihasználják a helyzeti előnyüket. 

Németországban a vállalatok idén sorra jelentették be a leépítéseket és a gyárbezárásokat, így a mostani ösztönző csomagnál többre lehet szükség. A német gyengélkedés Magyarország szempontjából is kedvezőtlen hír, mivel Németország az első számú kereskedelmi partnerünk, tehát a gyengélkedő német ipar a magyar gazdaságot is hátráltatja.

Káosz a Thyssenkruppnál: edzik az acélt és a cégvezetést az érdekképviseletek

Két német óriásvállalatnál is a tengelyt akaszthat a tulajdonosokkal a munkavállalói érdekeket kőkeményen érvényesítő szakszervezet. A Thyssenkrupp vergődő acélgyártó üzletágánál az új tulajdonos megjelenésével elkerülhetetlenné váló, leépítésekkel, gyárbezárásokkal járó lépések verték ki a biztosítékot.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.