BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A norvég alap kiszáll az izraeli offenzívát támogató tőzsdecégekből

A jelenleg 1676 milliárd dollár értékű vagyont kezelő norvég állami alapnak nem fér bele, hogy olyan cégekben legyen tulajdonos, amelyek Izrael gázai offenzíváját tevőlegesen támogatják. A norvég alap etikai tanácsa a kitárazás mellett szállt síkra, az érintettek főként az amerikai fegyverszállító vállalatok köréből kerülnek ki.

A pacifizmusáról és környezettudatosságáról híres Norvég Szuverén Vagyonalap besokallt, s augusztus 30-án keltezett levelében tájékoztatta felügyelő szervét, az oslói pénzügyminisztériumot, hogy szándékában áll eladni a portfóliójában lévő, az Izrael gázai megtorlásait támogató vállalatokban lévő részesedéseit. 

norvég gazdaság
A norvég jegybank engedélye még szükséges az érintett részvények portfólióból való kiszórásához / Fotó: Shutterstock

A világ legnagyobb állami alapja 1700 milliárd dollárt fialtat részvényekben, kötvényekben és kisebb részt ingatlanokban, jellemzően egy-két százalék körüli részesedéseket szerez a tőzsdén forgó kurrens vállalatokban, etikus befektetési politikát követve. Utóbbira volt jó példa, hogy komoly veszteséggel, de haladéktalanul kiszállt az oroszországi érdekeltségeiből, amint Putyin megindította az Ukrajna elleni háborúját. 

A norvég alap szigorította etikai szabályzatát

Az ilyen helyzetekre felkészülve az alap nemrég szigorította az eljárási standardjait, s ennek következményeként született meg a mostani levél, amelynek lényegi elemeit a Reuters hírügynökség ismertette. A Norvég Szuverén Alapnál külön etikai tanács értékeli a portfólióban lévő cégek üzletpolitikáját és reagál a konfliktushelyzetben hozott döntéseikre. 

Számos cégnél az alap képviselőt delegál az igazgatótanácsba vagy a felügyelőbizottságba, hogy érdekeit érvényre juttassa. Ennek részeként a kiszállás előtt jellemzően informálódnak a cégnél, hogy szándékukban áll-e változtatni a kifogásolt üzletpolitikájukon. 

A levélben a kifogásolt cégeket nem nevesítették, számukat sem közölték, de ez nem is lenne logikus, hiszen egy-egy ilyen exit-bejelentésnek komoly árfolyammozgató hatása lehet, amit célszerű elkerülni. 

A tanács azt azonban jelezte, hogy az érintettek relatíve alacsony száma miatt nem kell masszív eladásokra készülni. A folyamat elindításához az alapot kezelő jegybank igazgatóságának jóváhagyása és a felügyelő pénzügyminisztérium hozzájárulása is szükséges. A Reuters megjegyzi, hogy volt már olyan eset, amikor az etikai tanács ajánlása nem ment át a Norges Bank igazgatóságán. 

A lista rövid, a szereplők viszont nagyágyúk

Találgatni persze lehet, de nem érdemes: az alap összesen 8800 cégben részvényes, s a világ teljes részvényállományának 1,5 százalékát tartja a kezében. Beszállásával kiemelten támogatja a fenntarthatóságot, s a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) szempontok érvényesüléséért aktívan tevő vállalatokat. 

A Reuters szerint az Izrael számára amerikai hadiipari eszközöket szállító cégeket helyezhetnek fekete listára, közülük

  • az RTX (volt Raytheon)
  • a General Dynamics
  • és a General Electric

esélyeit látják a legrosszabbnak, ők az Izraelnek eladott eszközeik révén közvetve 41 ezer palesztin haláláért lehetnek felelősek. Más kérdés, hogy a megrendelések növekedésével extra profitra szert tevő védelmi társaságok részvényeire minden bizonnyal lesz megfelelő kereslet.

Israeli and International activists protest UKs arms exports to Israel
Az izraeli csapásokhoz fegyvert szállító államok és cégek elleni tüntettek nemrég Jeruzsálemben a háborút népírtásnak nevező csoportok / Fotó: Anadolu via AFP

 A norvég alap első féléves jelentése szerint izraeli kitettsége 77 cégben összpontosul, 1,41 milliárd dolláros nyilvántartott értékkel. A portfólióban jobbára ingatlanos, telekommunikációs, energetikai cégek, valamint bankok szerepelnek.

Korábban, még az etikai szabályok norvég parlament által elfogadott szigorítása előtt kilenc társaságot szórtak ki az alap portfóliójából, ezek a megszállt kelet-jeruzsálemi és ciszjordániai területek infrastruktúrájának, védelmi-megfigyelési rendszerének kiépítésében vállaltak szerepet.

Magyar állampapír és OTP is kell a norvég óriásnak

Közel 140 milliárd dolláros nyereséget ért el fél év alatt a norvég állami vagyonalap a technológiai részvények ralijának köszönhetően. A világ legnagyobb befektetői közé tartozó szuverén alap szépen keresett magyar eszközein is, melyek között az OTP, a Richter és a Wizz Air részvényei mellett magyar állampapír és hazai ingatlanok is megtalálhatók.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.