BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába kapálózik az olajkartell, tovább zuhan az olajár

Az európai olajárak utoljára az orosz–ukrán háború kitörése előtt voltak ilyen alacsonyan. Bár az OPEC+ által beütemezett termelésbővítést elhalasztották, az árakat ez sem hajtotta feljebb.

Pénteken is folytatódott az olajárak zuhanása a gyenge amerikai munkaerőpiaci adat hatására, így a nyersanyag ára közel egy éve a legnagyobb heti esést produkálhatja. A hét utolsó munkanapján mind az európai piacot domináló Brent, mind az amerikai WTI olajfajta ára mintegy 2 százalékkal csökkent.

The,Change,In,Oil,Prices,Caused,By,The,War.,Oil, olaj
Egész héten esett az olajár / Fotó: Shutterstock

Az árak szinte egész héten tartó esését egyszerűen semmi nem tudta megállítani, hiába vannak napi több százezer hordót érinti termeléskiesések Líbiában, hiába az OPEC+ bejelentése, mely szerint az októbertől esedékes termelésnövelést elhalasztják, hiába érkezett csütörtökön az amerikai nyersolaj készletek 7 millió hordós csökkenéséről szóló adat, ezek egyike sem nyújtott támaszt az olajáraknak.

A bankok vágják a jósolt árakat, az Egyesült Államok és Kína gazdasága is gyengélkedik

A péntek esti, hordónkénti 71 dollár körüli Brent árra utoljára még 2021 novemberében, az orosz-ukrán háború kitörése előtt volt utoljára példa. A héten szinte mindegyik nagyobb amerikai bank, így 

a Goldman Sachs, a JPMorgan és a Bank of America is mérsékelte olajárakkal kapcsolatos várakozását.

Ehhez hozzájárul, hogy a világ két legnagyobb olajfogyasztó gazdasága, az Egyesült Államok is Kína olajkereslete is kérdéses a Bloomberg összefoglalója szerint, így a Brent határidős jegyzése július óta csökken. Mindeközben viszont az amerikai olajtermelés – szemben a nyersanyag felhozatalát korlátozó OPEC+-országokkal – folyamatosan nő.

A jövő héten a piac árgus szemmel követi majd a három nagy energiapiaci előrejelző, az OPEC, az amerikai Energiainformációs Hivatal (EIA) és a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) piaci jelentését.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.