BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Skizofrénia gyógyszert hagytak jóvá – 70 év után ez az első új típusú kezelés

Az amerikai gyógyszerhatóság jóváhagyta a Bristol Myers Squibb gyógyszergyár szerét, bár nem a vállalat fejlesztette eredetileg, akvizícióval jutottak hozzá. Hét évtizede nem készült gyógyszer a skizofréniára, így komoly áttörésnek számít a frissen engedélyezett szer.

A skizofrénia befolyásolja az egyén gondolkodását, érzését és viselkedését, és paranoiát, téveszméket, hallucinációkat, valamint érzelmi, mozgás- és viselkedésbeli változásokat okozhat. Ezek a tünetek megzavarhatják a páciens mindennapi életét, megnehezítve az iskolába vagy a munkába járást, a társasági életet és a mindennapi tevékenységek elvégzését. Jellemzően késő tinédzserkorban vagy 30-as évek elején diagnosztizálják a betegséget. 

Biopharmaceutical company Bristol Myers Squibb
Engedélyt kapott a Bristol Myers Squibb skizofrénia gyógyszere az Egyesült Államokban./Fotó: AFP

A Bristol Myers Squibb arra számít, hogy a Cobenfy márkanéven forgalmazott tabletta, – melyet naponta kétszer kell szednie a betegnek – október végén már elérhető lesz Amerikában – közölték a vezetők a CNBC-vel. Szakértők már régóta várták  a gyógyszert, mert új terápiás lehetőséget jelent az Egyesült Államokban élő közel 3 millió, skizofréniával élő felnőtt számára.

A skizofrénia fiatal korban jelenik meg

A legtöbb embernél késő tinédzserkorban vagy 30-as évek elején diagnosztizálják ezt a betegséget – írja a CNBC cikke.  A Cobenfy potenciálisan hosszú távú értékesítési lehetőség is lehet a Bristol Myers Squibb számára. A vállalatra nagy nyomás nehezedik, hogy ellensúlyozza a lejáró szabadalmait, és a bevételkiesést kompenzálja. A gyógyszer eredetileg nem saját fejlesztés, hanem a Karuna Therapeutics biotechnológiai vállalat 14 milliárd dolláros, tavaly év végén zajlott felvásárlásából származik. 

A Karuna igazgatója úgy fogalmazott, a gyógyszerfejlesztés elhanyagolja a skizofréniát, pedig tömegek várják a segítséget. Hozzátette: a legfontosabb pillanat öt vagy tíz év múlva lesz, amikor visszatekintenek, és azt mondhatják, hogy valóban változást értek el, segítettek az embereknek, a betegeknek, a gondozóknak és az orvosoknak.  

A Bristol Myers Squibb vezetői elmondták, hogy a Cobenfy havi adagja 1850 dollárba fog kerülni, így 22 500 dollárba évente a biztosítás és egyéb engedmények előtt. Utaltak arra is, hogy az árképzés összhangban van a meglévő, nagynevű orális skizofrénia-kezelésekkel, és arra számítanak, hogy a legtöbb betegnél, különösen a Medicare és Medicaid programban részt vevőknél, minimális költséggel kell fizetnie a gyógyszerért. Bristol Myers Squibb szerint a betegségben szenvedő betegek körülbelül 80 százaléka állami biztosításban részesül. A cég olyan programot kíván indítani, amelynek célja, hogy a betegek megengedhessék maguknak a Cobenfyt – tették hozzá a vezetők.

 A Bristol Myers Squibb főorvosa elmondta a CNBC-nek, hogy az első olyan új gyógyszercsoportról van szó, amely más elven működik mint a meglévő szerek, ugyanis nem blokkolja közvetlenül az agyban a dopamint a skizofrénia tüneteinek enyhítésére.    A jóváhagyás három klinikai vizsgálat adatain alapult, amelyekben a Cobenfyt placebóval hasonlították össze, valamint két hosszabb távú vizsgálaton, amelyek azt vizsgálták, mennyire biztonságos és tolerálható a gyógyszer akár egy éven át is. A Bristol Myers Squibb szerint a szer teljesítette a vizsgálat fő célokat, a skizofrénia tüneteinek szignifikáns csökkentését a placebóhoz képest. A vizsgálatok során a Cobenfy többnyire enyhe vagy közepesen súlyos mellékhatásokhoz vezetett, amelyek főként gyomor-bélrendszeri eredetűek voltak, és idővel megszűntek – jelentette a vállalat. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.