BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Laureus - IWC Auction Handover

Váratlan fordulat – állami támogatásért kopogtatnak a svájci luxusóragyártók

Szinte megszűnt a kereslet, ezért kell a pénzügyi segítség.

A tömeges leépítést szeretnék megelőzni a Girard-Perregaux-nál,  és az Ulysse Nardin-nél, ezért az államhoz fordultak forrásért. Patrick Pruniaux elnök-vezérigazgató szerint a két gyártót birtokló Sowind Group 320 dolgozójának mintegy 15 százaléka már vagy kényszerszabadságon van, vagy rövidített munkaidőben dolgozik.  

Laureus - IWC Auction Handover
Egyre kevesebb luxusóra fogy / Fotó: Thomas Niedermueller / Getty Images for ZFF

Eddig más volt  a helyzet, egy kisebb szektort sújtó válságról beszéltünk, az idei év nagy kihívás mindenkinek 

– mondta Pruniaux a múlt heti Genfi Watch Days show-n adott interjúban.

A gyártók tehát a pénzügyi segítséggel időt szeretnének nyerni, a program keretében a svájci állam fizeti a dolgozók fizetésének akár 80 százalékát, a kormány legfontosabb célja a tartós leépítések megakadályozása.  

Sokan vannak

A válság méretét jól szemlélteti, hogy az óragyártás központjában,

Jura kantonban a nyáron 40 cég nyújtott be kérelmet

– mondta Pierre-Alain Berret, a Jura Kereskedelmi és Iparkamara vezetője a múlt hónapban. Az év elején még csupán mindössze öt gyártó jelezte a problémákat.

A luxusóra-kereslet globálisan is csökkent, de 

a mélyrepülés Kínában a legszembetűnőbb, a világjárvány utáni példátlan fellendüléshez képest.

A Jaeger-LeCoultre SA luxury watch store in Geneva, Switzerland, on Tuesday, Nov. 7, 2023. The Swiss franc has gained about 3% against both the euro and dollar this year — a big headwind for companies like Cartier owner Richemont and industrial conglomerate ABB Ltd., which generate the majority of revenues overseas. Photographer: Jose Cendon/Bloomberg
Luxusóraüzlet Svájcban – nem kopik el a kilincs mostanában / Fotó: Jose Cendon / Bloomberg

Három egymást követő rekordév után a nagykereskedelmi óraexport értéke 2,4 százalékkal esett az év első hét hónapjában. Ez rámutat arra, hogy a fogyasztók  tartózkodnak a luxustól és nem vásárolnak drága órákat sem.  

A legkeresettebb márkák továbbra is „ellavíroznak”, a Rolex, vagy a Patek Philippe nem is kért segítséget. A gond a valamivel olcsóbb márkákkal van elsősorban. Így a Richemont, a Vacheron Constantin, az IWC mögött álló tulajdonosai kör fogja leginkább a fejét, de nem kisebb a gond az Omega háza táján, és a Swatch Groupnál sem. A Sowind Group szerint kevés jele van a kínai gazdasági konjuktúrának, így jövőre sem valószínűsíthető brutális fellendülés, idén pedig stagnálás körüli eladással számolnak, a tavalyi 10 százalék alatti növekedés után.    

A Breitling vezérigazgatója, Georges Kern azt mondta: 

Egyes beszállítók hat, hét vagy nyolc hét szabadságot vettek ki.

Ugyanakkor a menedzser bizakodó: egyensúlyt kell teremteni, még az idei évre is lehet egy kismértékű növekedéssel számolni, amit az Egyesült Államok húz majd.

A Bulgari szerencsés

Jean-Christophe Babin, a Bulgari ékszerüzlet vezérigazgatója szerint a kínai válság hónapokig tart. Ugyanakkor a cégnek menekülőutat jelentenek a női karórák, ez a piac ugyanis kevésbé volatilis. Emellett az is szerencse, hogy a márka saját logisztikai láncát egy kézben tartja, azaz kevésbé van kitéve a beszállítói leállásoknak.

Rolf Studer, a búváróráiról ismert Oris vezérigazgatója emlékeztetett, hogy a kereslet visszaesését tovább erősíti a svájci frank tartós erősödése. Ez csökkenti a profitot és növeli az árakat, amikor a fogyasztók amúgy is bizonytalanok. 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.