BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vietnám egész gazdasága megérzi a Jagi szupertájfun hatását

Kisebb lesz az idei növekedés, bár tartani akarják a 7 százalékot.

Az első becslések szerint 40 ezermilliárd dong (1,6 milliárd dollár) gazdasági kárt okozott a Jagi tájfun Vietnámban, tudósított hétfőn az állami média Hanoiban. (Egy vietnámi dong 0,014 forint.) A vihar egy hete csapott le az ország mellett Mianmarra, Laoszra és Thaiföldre, áradásokat és földcsuszamlásokat okozott, hivatalos adatok szerint több mint négyszáz ember vesztette életét.

280 ezer hektáron pusztult el a vetés Vietnámban / Fotó: AFP

A Jagi Vietnámban a Vörös-folyó sűrűn lakott deltavidékén pusztított, amely jelentős agrártermelő régió és feldolgozóipari központ. Az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint az erőteljes szél és a az eső károkat okozott a gyárépületekben, az infrastruktúrában és a víz elárasztotta a termőterületeket.

Vietnámban 292 ember halt meg a tájfunban és 38-at még mindig eltűntként tartanak nyilván. Több mint 230 ezer lakóépület rongálódott meg és 280 ezer hektáron pusztult el a vetés.

Visszavetheti a gazdasági növekedést

A hanoi befektetési minisztérium első becslései szerint a tájfun hatásai miatt 0,15 százalékponttal lassulhat Vietnám gazdasági növekedése az idén a korábbi, 6,8-7 százalékos előrejelzéshez képest.

A Reuters tudósítása szerint a legsúlyosabban érintett ágazatokban – mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat – a növekedés 0,33 százalékponttal csökkenhet, míg az ipar és az építőipar esetében kisebb, 5 bázispontos hatás várható.

Rescue officials sift through debris at the site of a landslide in the remote mountainous village of Lang Nu, in Lao Cai province on September 12, 2024, in the aftermath of Typhoon Yagi hitting northern Vietnam. Millions of people across Southeast Asia struggled on September 12 with flooded homes, power cuts and wrecked infrastructure after Typhoon Yagi swept through the region, as the death toll passed 200. (Photo by AFP)
A Jagi Vietnám gazdasági növekedésére is hatással lesz / Fotó: AFP

Mivel az olyan magasan iparosodott területek, mint például Thai Nguyen vagy Hai Phong, Vietnám harmadik legnépesebb, tartományi jogú városa szenvedték el a legtöbb kárt, ezeknek a növekedése 0,5 százalékponttal eshet vissza a minisztérium szerint. 

Hai Phong több ipari parknak az otthont, és a városi hatóságok szerint 11 ezermilliárd dongos károkat okozott a Jagi.

„A GDP növekedése a harmadik és a negyedik negyedévben 0,35, illetve 0,22 százalékponttal csökkenhet ahhoz képest, amilyen a Jagi tájfun nélküli lett volna” – írta közleményében a tárca.

A kormány viszont azt tudatta, hogy a tájfun okozta csapás ellenére igyekszik kordában tartani az inflációt és elérni a 7 százalék körüli GDP-növekedését az idén.

Mianmarban okozta a Jagi a legnagyobb pusztítást

Mianmarban a kormányzó katonai junta 113 halálesetről számolt be, és több mint 320 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát; őket ideiglenes táborokban helyezték el.

A Jagi Mianmarban okozta a legnagyobb pusztítást / Fotó:  Sai Aung MAIN / AFP

„A Jagi szupertájfun az ország modern kori történetének legsúlyosabb áradását okozta” – tudatta közleményében Sheela Matthew, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) mianmari képviselője, bár részletekkel nem tudott szolgálni, mivel egyelőre nem tudni, milyen hatással volt a vihar a mezőgazdaságra.

Azt azonban biztonsággal állíthatom, hogy katasztrofális a hatása az élelmiszer-biztonságra

– hangsúlyozta Matthew.

Sújtja a természet a mianmariakat

Az AFP hírügynökség emlékeztetett, hogy súlyos áradások voltak az országban 2011-ben és 2015-ben, mindkét alkalommal több mint száz ember halálát okozták, a 2008-as Nargis ciklon következtében pedig több mint 138 ezer ember halt meg vagy tűnt el.

A Jagi pusztítása után a junta ritka lépéshez folyamodott: nemzetközi segítséget kért, amelyre válaszul a szomszédos India tíz tonna segély – többek között építési anyagok, konzervek, ruhanemű és gyógyszer – szállításával reagált.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.