BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adják-veszik a bedőlt hiteleket az amerikai bankok

Az IndyMac, mely egyike a pénzügyi válság miatt finanszírozási gondokkal küzdő cégeknek, szeretné eladni problémás jelzáloghiteleit a Fannie Mae-nek, utóbbi kifogást emelt a tranzakció ellen.

A bedőlt jelzáloghiteleket felvásárló, állami irányítás alatt álló Fannie Mae illetékesei szerint az IndyMac egy milliárd dollár értékben szeretne eladni olyan jelzáloghiteleket, amelyekre nem biztosítja megfelelően a kondíciókat – idézi a Wall Street Journalt a Reuters.

A Fannie Mae és kisebb társa, a Freddie Mac megvásárolja a bankoktól azokat a jelzáloghiteleket, amelyek gondot jelentenek a kereskedelmi hitelintézetek számára, ehhez azonban hivatalos jelentést kell tenni a megfelelő garanciák biztosítása mellett. Ha az adott bank nem felel meg a követelményeknek, kénytelen visszavásárolni a bedőlt hiteleket.

A Fannie szóvivője úgy nyilatkozott: jelenleg a Federal Deposit Insurance Corp-pal (FDIC) tárgyalnak a helyzet megoldásól. A szervezet 2008 júliusában vett át az IndyMac irányítását és jelenleg vevőt keres rá. A hírügynökség információi szerint eközben hedge fundok egy csoportja, közöttük a J.C. Flowers & Co tervezi, hogy megvásárolja az IndyMac egy részét.

Eközben lezárult az amerikai pénzintézetek történetének két fontos eseménye, két olyan fúzió, ami teljesen átrajzolja majd a pénzügyi rendszert. A Reuters információi szerint tegnap fejeződött be hivatalosan a Bank of America és a Merrill Lynch fúziója. A Wells Fargo pedig megvásárolta a Wachoviát. A Bank of America akciójának eredményeképpen véget ért a Merril 94 éves önállósága. A Wells Fargo közbelépése pedig egy olyan pénzintézetet olvasztott be, amely 1879 óta működött a pénzpiacon. A Merril és a Wachovai januártól szeptemberig összesen 48 milliárd dollárt veszített a bedőlő jelzáloghitelek miatt.

A Bank of America 24,1 milliárd dollár értékű részvényt vásárolt meg, a Wells Fargo pedig mintegy 12,1 milliárd dollárért szerezte meg a Wachoviát. Ezzel a lépéssel a Bank of America – megelőzve a JP Morgant és a Citigroupot – a legnagyobb amerikai pénzintézetté vált, a Wells Fargo pedig negyedik a listán. A felvásárlásokat eszközlő két cég a két legnagyobb az amerikai jelzáloghitel piacon.

Kenneth Lewis, a Bank of America vezérigazgatója a Merrill felvásárlásán kívül is 110 milliárd dollárt fordított akvizíciókra, de legutolsó döntése jelentheti a legnagyobb kockázatot. Lewis a tervek szerint mintegy 30 ezer állást szüntet majd meg annak érdekében, hogy évi 7 milliárd dollárt takarítson meg, ez pedig azt jelenti, hogy szembe kell nézni a Merrill 17 ezer főre rúgó bróker csapatával. Mindezt egy olyan év után kell végrehajtania, hogy a Bank of America részvényei 65,9 százalékot veszítettek értékükből.

A Lewis bízik abban, hogy képes lesz megerősíteni vezető szerepét. A Merrill és a Bank of America 25 milliárdos tőkeinjekciót kaptak az amerikai államtól, de számos elemző szerint ennél többre lenne szükségük. Az óriáscég októberben megfelezte osztalékát és a szakértők szerint újabb csökkentés várható.

A Wachovia megvásárlásával a Wells Fargo lett a legnagyobb amerikai banki hálózat, 6 600 fiókkal és a legnagyobb letéti állománnyal. A vezérigazgató biztos, abban, hogy jól mérték fel a kockázatokat, amikor átvették a Wachovia 482 milliárd dolláros hitelállományát. A Wells Fargo részvényei a tavalyi évben mindössze 2,4 százalékot veszítettek értékükből, a cég pedig profitábilis maradt, mivel elutasította a többek között a Wachoviát is tönkretevő kockázatos hiteleket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.