BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Citiről napok óta húzódik a bejelentés - Cashline elemzés

A tegnap esti kongresszusi meghallgatáson újra nyomatékosította a Fed elnöke, hogy az amerikai kormányzat nem akarja államosítani a bankszektort, ugyanakkor elképzelhető, hogy részesedéseket szerez olyan pénzintézetekben, mint a Citigroup.

A Citiről amúgy már napok óta húzódik a bejelentés, hogy lesz-e 40 százalék körüli állami tulajdon a bankban vagy sem: a híráram már múlt héten meglebegtette a tárgyalásokat, jelenlegi állapot szerint akár ma bejelenthetik, hogyan zárultak az egyeztetések (amúgy már hétfő óta minden nap erről megy a találgatás, hogy ’ma vagy holnap’ megállapodás születhet) – írja a Cashline iránytűje.

Feldarabolnák az AIG-t! Kezd kiforrni azon kormányzati koncepció, hogyan segítsenek az ősszel 80 százalék-os állami tulajdonba került biztosító óriáson. A hírek szerint 3 államilag kontrollált részre osztanák az AIG-t (külön vennék az ázsiai, a nemzetközi életbiztosítói és az amerikai divíziót), a negyedik egységbe pedig a maradék üzletágakat és problémás értékpapírokat pakolnák. Cserébe az állam az általa korábban nyújtott hitelek törlesztését szüneteltetné, illetve elmaradhatna az újabb 60 milliárdos hitel, helyette pedig 40 milliárdnyi elsőbbségi részvényt konvertálhatna törzsrészvénnyé a kormányzat. 

Ha sikerül véghezvinni a koncepciót, az AIG továbbra is holding szervezet maradhatna, bár fennáll a veszély, hogy teljesen el is tőnhet, ha az állam úgy dönt, hogy realizálni szeretné az adófizetők pénzét, és eladja vagy tőzsdére viszi a divíziókat. A megegyezés közel lehet, hisz vasárnap igazgatósági ülést tart az AIG, és hétfőn teszi közzé az USA történetének várhatóan legnagyobb negyedéves veszteségét (akár 60 milliárd dollár). Ugyanakkor, ha kikristályosodik a megoldási javaslat, az útmutató lehet akár a Citigroup-saga lezárására is.

Óriási bukta a Royal Bank of Scotlandnél! 2008-ban összesen 34.2 milliárd dollárnyi veszteséget hozott össze az RBS, melyben 70 százalékos tulajdonnal bír az állam, és a bank jelezte, hogy részt kíván venni a kormányzat által korábban kínált 325 milliárd fontos garancia programban. Az ABN Amro ügyleten önmagában 11 milliárd dollárnyi goodwill veszteséget írt le a bankcsoport, és természetesen átfogó reorganizációs programot jelentett be a menedzsment.

Lekonyultak az ázsiai indexek a ma reggeli órákban, a profitrealizálást érdemben nem mozgatta új hír, ezúttal is a bankszektor vezette a piaci mozgásokat. Üde színfoltot ma reggel az ausztrál börze jelentett, amely egyedüliként tudott pluszba kerülni a régióban (bár tegnap egyedüli vesztes volt).

A vártnál nagyobb készletcsökkenés meghozta a vevőket az olajpiacra, a fekete arany árfolyama tegnap 7 százalékkal 42 dollár föl korrigált.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.