BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

El kell-e adnia a "családi aranyat" az IMF-nek? - Ellentmondó hírek

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szóvivője tegnap a Reuters-nek nyilatkozva közölte: nem áll szándékukban megmásítani elhatározásukat: továbbra is 400 tonna arany eladását tervezik a finanszírozás megsegítésére. A Bloomberg azonban úgy tudja, nem biztos, hogy sor kerül az eladásra.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világ harmadik legnagyobb aranykészletének tulajdonosa, szóvivője szerint a megváltozott finanszírozási feltételeket több mint 400 tonna nemesfém eladásával fedeznék – írja a Reuters. A szervezet múlt novemberben nyújtott be az amerikai Kongresszusnak pénzügyi terveit, amelyek tartalmazták az eladást.

Az IMF-nek – mondta a szóvivő – most újra be kell nyújtania a költségvetést, de ez csak formalitás. "Nincs tervbe véve a költségvetésünk megváltoztatása" – szögezte le a Valutalaap. A hírügynökség azonban hangsúlyozza, hogy az amerikai kormányváltással és gazdasági válság elmélyülésével változott a helyzet, így a szervezetnek talán módosítania kell elképzeléseit, hiszen ezeket a tagországoknak el kell fogadniuk.

A Bloomberg a VM Grouptól úgy értesült, hogy nem feltétlenül szükséges az arany eladása. Az elemzők szerint igaz ugyan, hogy az IMF által nyújtott hitelek mértéke megnőtt, de ezzel együtt a szervezet bevétele is emelkedni fog. A VM Group hozzáteszi: a döntés meghozatalához az igazgatótanács 85 százalékának igenszavazatára van szükség, az amerikai tag pedig csak a Kongresszus jóváhagyásával voksolhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.