BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nekiugrottak" a pénztárak a Bajnai-csomagnak

Hevesen bírálják a pénztárak a kormány adócsomagját. A tervezet elfogadásával megszűnne a munkáltatók által adott természetbeni juttatások adómentessége, így jövőre az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári hozzájárulás, valamint a magán-nyugdíjpénztári kiegészítés teljes összege után 54 százalékos adó- és további 27 százalékos járulékfizetési kötelezettségük lenne.

Jelenleg az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai részére a munkáltatói hozzájárulás a minimálbér 50 százalékáig, az egészség-, illetve önsegélyző pénztárakba történő befizetés pedig a minimálbér maximum 30 százalékáig adómentes a magánszemélynél.

A tervezett közteher kirovása a Stabilitás Pénztárszövetség szerint visszavetné az öngondoskodást. Az önkéntes nyugdíjkasszákba befizetett pénzhez a munkavállalók csak évek vagy évtizedek múlva férhetnek hozzá, így ha azt megadóztatják, a dolgozók és a munkáltatók is valószínűleg más, azonnali fogyasztást elősegítő cafeteriaformát választanak majd, de csökkenhetnek az egészségpénztári befizetések is.

Ha esetleg folytatják is a munkáltatók a befizetéseket, a számlákra a közteher miatt valószínűleg kevesebb pénz érkezik majd: 1000 munkáltatói forintból ugyanis 552,5 maradhat így meg. Jelenleg az önkéntes pénztári tagdíjbevételek 70-80 százaléka származik munkáltatói befizetésekből, vagyis a kasszák a tagdíjak nagyjából 40-45 százalékáról mondhatnak le így.

A pénztárszövetség szerint vitatható, hogy a társadalompolitikailag preferált célokat szolgáló munkáltatói befizetések adóterhe lényegében megegyezzen a felhasználási korlátok nélküli munkabérével. Az pedig végképp nehezen indokolható, hogy a hosszú távú megtakarítást szolgáló munkáltatói támogatás után miért kell magasabb adót fizetni, mint más, 32 százalékos körbe tartozó természetbeni juttatás után.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.