BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Unicredit: Még mindig a régiónk a legjobb befektetési célpont

A válság ellenére igen erős a nemzetközi elkötelezettség a Közép-Kelet európai régió támogatása iránt. Mind nemzeti, mind nemzetközi gazdasági szereplők fognak további kezdeményezésekbe, és ebben kiemelt szerep jut a bankoknak.

Napjainkban a közép- és kelet-európai országok nyitott gazdaságként működnek, amelyek kereskedelmi tevékenysége összességében GDP-jük 70 százalékát adja. A régió nehezen megszerzett versenyképessége és gyártókapacitásainak megőrzése azok a kulcsfontosságú tényezők, amelyek révén a közép- és kelet-európai régió képes lesz a globális válságon túljutni, és azonnal a fellendülés útjára lép, amint a kereslet világszerte élénkülni kezd" – mondta Debora Revoltella, az UniCredit Csoport közép- és kelet-európai régióért felelős stratégiai elemzési osztályának vezetője az EBRD éves közgyűlésén.

A kereskedelem integrálása az Európai Unióba különösen sikeres volt. „Számos ágazatban, például a gépgyártás, elektromos és optikai berendezések előállítása, autógyártás, szállítás, ruhaipar és gumigyártás területén a régió országai váltak az EU fő termelési bázisává" – mondta Revoltella. Ez kedvező jövőbeni kilátásokkal kecsegtet, hiszen a legtöbb olyan ágazat, amelyre a régió specializálódott, világviszonylatban a legsikeresebbeknek tekinthető. A külföldi működőtőke-befektetések létfontosságú szerepet játszottak a régió új gyártókapacitásainak kialakításában, és a folyamat sikeres lezajlása egyben hozzájárult egy olyan jelentős méretű hazai piac megteremtéséhez is, amely napjainkban még a kínai vagy a német piacnál is kiterjedtebb.

 A Nyugat-európai cégek számára Közép- és Kelet-Európa mind termékeik felvevőpiacának, mind gyártó tevékenységük kihelyezésének célpontjaként hasznosnak bizonyult. Nem véletlen, hogy azok az ágazatok, amelyek Közép- és Kelet-Európában jobban integrálódtak, gyorsabban növekedtek Nyugat-Európában is. A közép- és kelet-európai termelés napjainkban a cégek stratégiájának lényeges eleme.

A pénzügyi világválság természetesen az egész világon érintette a gazdaságokat. A WTO és az IMF előrejelzése szerint 2009-ben a globális kereslet legalább 10 százalékos vagy ennél is magasabb arányú visszaesése várható. Idén Közép- és Kelet-Európa tekintetében az UniCredit Csoport elemzőinek várakozásai szerint az export 65 milliárd euróval esik vissza 2008-hoz képest (ami 10 év óta az első csökkenés), továbbá a beruházások 10 százalékkal csökkenhetnek, jelentős visszaesés várható a külföldi működőtőke-befektetésekben (a 2008-as szint közel fele), és mindemellett nagymértékben nőhet a munkanélküliség is.

Mindezek ellenére igen erős a nemzetközi elkötelezettség a régió támogatása iránt. Mind nemzeti, mind nemzetközi gazdasági szereplők fognak további kezdeményezésekbe, és ebben kiemelt szerep jut a bankoknak. "Az elmúlt 20 évben történt átalakulás folyamán a régió megszerezte azokat a képességeket és eszközöket, amelyeknek köszönhetően még mindig ez a régió a legjobb célpont a külföldi tőkebefektetések számára" – mondta Revoltella.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.