BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bukott jelzálog-óriás vezére irányítja a bankmentést

Herbert Allisont, a Fannie Mae volt vezetőjét nevezte ki az amerikai pénzügyminisztérium a 700 milliárd dolláros bankmentő csomag felügyeletét ellátó helyettes államtitkárnak.

Allisonnak helyettes államtitkárként az eredetileg a jelzáloghiteleket nyújtó, a válság miatt nehézségekkel küzdő bankok megsegítését célzó TARP (Troubled Assets Relief Program) felügyeletét kell ellátnia – jelenti az AP.

"Herb Allison rendkívül mély tapasztalatokkal rendelkezik a pénzintézetek megszilárdítása terén és vezetői képességeiről bizonyságot tett a Fannie Mae vezéreként is" – kommentálta a kinevezést Timothy Geithner pénzügyminiszter.

Korábbi szenátusi meghallgatásán az állami segélyre szoruló Fannie Mae volt vezetője úgy fogalmazott: a bankmentő programnak időre van szüksége hatása kifejtéséhez és nem szabad, hogy az amerikai közvéleményt megtévessze az a tény, hogy egyes pénzintézetek megkezdték a korábban megkapott pénzek visszafizetését.

Mint mondta, sokat kell még tenni a gazdasági stabilitás helyreállításáért és gondoskodni kell arról, hogy a bankmentő programot mindvégig megfelelően felügyeljék. A TARP hivatalosan az év végén ér véget, hacsak a pénzügyminiszter meg nem hosszabbítja 2010 őszéig. Allison ezzel kapcsolatban elmondta: a programot rendkívüli pénzügyi válsághelyzet megoldására hozták létre, nem alkalmazható hosszú távon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.