BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási veszteség elé néznek a zombi papírok tulajdonosai

A befektetők továbbra is kereskednek a Fannie Mae, a Freddie Mac és az American International Group (AIG) papírjaival, annak ellenére, hogy azok értéke szinte biztosan nullára esik majd.

Mindhárom vállalat többségi állami tulajdonban van és óriási veszteségeket könyvel el. Az amerikai pénzpiacot felügyelő SEC pedig nem jogosult arra, hogy az ilyen "zombi" részvények kereskedését megszüntesse – jelenti az AP.

A két jelzáloghitelező és az óriásbiztosító részvényeit a nyári rali idején irreálisan magas áron értékesítették, figyelmen kívül hagyva az elemzők véleményét. A hírügynökség által megkérdezett szakértő szerint rövid távon talán hasznot hozhat a Fannie, a Freddie és az AIG részvényeinek eladása, de a későbbiekben biztosan ráfizetés lesz a vége.

Bose George úgy nyilatkozott: a tapasztalatban befektetők esetleg abban a hitben lehetnek, hogy ezeket a cégeket később megmentik majd. Holott ezeket a cégeket mindössze életben tartja az amerikai állam, mivel létfontosságú feladatokat látnak el. A tetszhalott vállalatok részvényei két okból maradhatnak a piacon: egyrészt nem sértettek semmilyen, a tőzsdére vonatkozó szabályt, másrészt nincs olyan hatóság, amely jogosult lenne kivonni őket a forgalomból.

Az ügy érdekessége, hogy a csődvédelmet kérő "régi GM-mel" kapcsolatban a felügyelet hivatalosan figyelmeztette a befektetőket arra, hogy nem tanácsos a papírokból vásárolni. A General Motors ugyanis a restrukturálási eljárást leíró dokumentumban elismerte, hogy részvényeinek értéke a nulla felé közelít majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.