BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabil pluszban zárt a K&H, de csökkent a nyeresége

A kockázati költségek emelkedése miatt jelentősen csökkent az eredmény 2009-ben

A K&H csoport 10 milliárd forintos, adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet, amely 61,4 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól – hangzott el a hitelintézet mai sajtótájékoztatóján, Budapesten. A jelentős eredménycsökkenés a céltartalékok növekedésével magyarázható: a hitelezési és egyéb provízió volumene a többszörösére, 40 milliárd forint fölé emelkedett. Marko Voljc vezérigazgató ugyanakkor rámutatott: a működési eredmény céltartalék előtt 17 százalékkal, 56,8 milliárd forintra nőtt.

A költséghatékonyság tovább javult a bankcsoportnál: a költség/bevétel arány 58,7 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 64-ről. Emellett a K&H hitel/betét aránya – amely most elég fontos mutatóvá vált a bankoknál - kiemelkedően jó a hazai piacon, hiszen már alig haladja meg a 91 százalékot.

A K&H Bank – mutatott rá a vezérigazgató – a válság ellenére 2009-ben is tovább bővítette értékesítési hálózatát, ezzel a tavaly év véginél kilenccel több, 242 fiók áll az ügyfelek rendelkezésére. (Ezzel egyébként a három éves hálózatbővítési program befejeződött.) A lakossági ügyfélszám szintén tovább növekedett, egy év alatt 4 százalékkal bővülve megközelítette a 850 ezret.

A K&H konszolidált mérlegfőösszege 3064 milliárd forintot tett ki 2009 végén, amely 3,7 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. A hitelállomány pedig több mint 9 százalékkal, 1560 milliárd forintra esett vissza, itt a mérséklődésben a vállalati hitelek mennyiségének csökkenése játszotta a fő szerepet. A csoport tőkehelyzete folyamatosan tovább javult 2009 folyamán: a tőkemegfelelési mutató 12,3 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi nem egészen tízről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.