BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frankhitelesek: Itt már csak a mentőcsomag segíthet

A svájci frank sorozatosan dönt meg történelmi csúcsokat az euróval szemben, az árfolyam az 1,22-es kurzus alá is benézett pénteken. Az alpesi deviza folyamatosan erősödik, mert az eurózóna adósságválságára nem talál megoldást az IMF és az EU. Görögország pedig egyre közelebb kerül a fizetésképtelenséghez. A forint viszonylag stabil tudott maradni, azonban a nemzetközi hangulatromlás érzékelteti hatását a hazai deviza árfolyamában is.

A forint viszonylag szűk sávban mozgott a héten az euróval szemben, azonban a hazai deviza árfolyamán is meglátszódott a nemzetközi befektetői környezet romlása, amelyet elsősorban az eurózóna adósságválsága okozott. A hangulatot továbbra is beárnyékolja a görög államcsődtől való félelem.

A hazai deviza 269 forint alatt forgott a bankközi devizapiacon, és még a hét elején 271-ig gyengült a forint. Ezen szintek között mozgott a forint az euróval szemben a héten, péntekre 269,5-ig javított fizetőeszközünk. Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza a Világgazdaság Online-nak a hét közepén azt mondta, a forint mozgása az eurót követi le. Így az euró gyengélkedésével párhuzamosan a forint is gyengülhet, a közös európai deviza erősödése pedig a forint javulását hozhatja.

A frank a héten sorozatosan döntött meg történelmi csúcsokat az euróval szemben. Hétfőn 1,245-ös árfolyamról 1,24 alá süllyedt a jegyzés, amely korábban beállított történelmi csúcsnak számít. Szerdán az euró/frank árfolyam 1,23-ra csökkent, majd csütörtökön újabb csúcsot állított be, mert Jean-Claude Juncker, az eurózóna pénzügyminisztereinek elnöke azt mondta, lehet, hogy Görögország nem kapja meg a Nemzetközi Valutaalap hitelcsomagjának következő részletét. Ez gyakorlatilag rövidúton államcsődöt jelentene az ország számára.

Az IMF is megszólalt, és felszólította Görögországot arra, hogy biztosítsa a pénzügyi garanciákat, azaz hajtsa végre az ígért reformokat, máskülönben a szervezet nem folyósítja a nemzetközi hitelcsomag következő részletét.

A negatív hírek hatására felerősödött a kockázatkerülés, amely erősítette a menedékdevizának tekintett svájci frankot, miközben az euró is gyengélkedett.

„Ha a Nemzetközi Valutaalap blokkolja a lehívást, akkor a kieső összeget az EU-nak kellene átvállalni, ami akadályokba ütközhet. Számos EMU tagállam ugyanis a rá eső részt egyrészt nem tudná mellényzsebből kifizetni, másrészt, még ha lenne is miből, nem biztos, hogy szívesen öntenek pénzt egy feneketlen teknőbe” – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Az euró/frank kurzus 1,22 környékén mozog pénteken. Az MKB Bank közgazdászai, Lőke András és Kondrát Zsolt szerint elképzelhető, hogy a piacok tesztelik a jegybank ingerküszöbét, hol van az a pont, ahol felerősödnek az intervencióval kapcsolatos nyilatkozatok.
Pénteken 1,22-es szintre csökkent az euró/frank árfolyam (új csúcs: 1,2165), amely újabb történelmi csúcsot jelent az alpesi deviza számára, így mélypontot az eurónak. Leginkább ennek köszönhető, hogy a frank/forint keresztárfolyam megjárta a 221,5-ös szintet, amely közel fél éves mélypontot jelent.

Utoljára január 11-én volt ilyen drága a svájci frank forintban kifejezve, és a forint már nincs messze a tavaly szeptemberben beállított történelmi mélypontjától a frank ellenében: a 226,4-es szinttől.
A svájci frank ára a hét elején mért 216 forint körüli árfolyamról péntekre 221,6 forintig emelkedett, majd délelőtt 220 forint körüli árfolyamon mozog.

Mi a helyzet a forinttal?

A forint kifejezetten jól tartja magát az igen kedvezőtlen nemzetközi befektetői környezetben. Úgy tűnik, tavaly nyár óra sérülékenysége mérséklődött, azonban a nemzetközi hangulat továbbra is jelentős nyomást gyakorol az árfolyamra. Jelentős támaszt a 200 napos mozgóátlag nyújt a forintnak.

A költségvetés helyzete kedvező, a Széll Kálmán Terv megítélése pozitív, a fizetési mérleg többlete szintén a forint malmára hajtja a vizet, azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy több euróövezeti ország adósságát kell átütemezni, amely igen erőteljes negatív hatást gyakorolhat a nemzetközi piacokra. Továbbra is úgy tűnik, a magyar kormánynak ennek tükrében erőteljesen kell koncentrálnia arra, hogy fenntartsa a bizalmat az országgal szemben, megvalósítani a Széll Kálmán Terven ismertetett lépéseket: ha ideges a piac, az alapforgatókönyvtől való legkisebb eltérést is bünteti.

A frankhitelesekről

A svájci frank újra stabilan 220 forint környékén mozog. A frankhiteleseknek azonban talán már nem kell sokat várniuk, hogy mérséklődjenek a terhek. A legfrissebb információk szerint a kormány jövő héten jelenti be a devizahiteleseket segítő mentőcsomagot. A kormány és a Bankszövetség hónapok óta tárgyal a kialakult helyzetről. A legvalószínűbb, hogy a svájci frank árfolyamát 180 forinton „fagyasztják be”, és az árfolyamból fakadó különbözetet később kell törleszteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.