BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Halmozódik a tartozás - Mitől féljenek a "megmentett" hitelesek?

Bár a kormány a napokban megállapodott a bankokkal a devizahitelek árfolyamának rögzítéséről, az a fölé kerülő piaci jegyzés az adósok majdani tartozását növeli. Márpedig a legnagyobb súllyal szereplő svájci frank tartósan erős maradhat: az alpesi gazdaság jó állapotban van, és a kamat is emelkedhet a jövőben.

Sok devizahiteles számára hozhatott némi megkönnyebbülést az a napokban elfogadott mentőcsomag, amely 180 forinton rögzíti a svájci frank hitelek törlesztési árfolyamát. Az árfolyam-különbözetből viszont újabb hitel lesz, amelynek összege, ha erősödik a frank, csak egyre nagyobbra nő. Így akinek nem sikerül a 2014-es határidőig anyagilag rendeznie a helyzetét, könnyen adósságcsapdába kerülhet a kétféle hitel (a meglévő deviza lakáskölcsön és az árfolyam-különbözetre felvett) súlya alatt.

Márpedig a napokban ismét 220 forint fölé került a svájci frank ára, és a szakértők szerint ezúttal fel kell készülni arra, hogy jó ideig nem is kerül ez alá a szint alá. A svájci frank ugyanis most nem a forint gyengélkedése miatt drágult meg, hanem minden vezető fizetőeszköz ellenében erősödik. „A forint kifejezetten jól áll mostanában a többi valutával szemben” – mondja Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Az euró ára 267 forint körül van, és a térségbeli országok fizetőeszközeihez képest is erős a magyar valuta.

Az euró viszont rosszul teljesít a frank ellenében, az alpesi fizetőeszköz szinte napról napra ér el újabb történelmi rekordot a közös uniós valutával szemben. A svájci jegybank bő egy éve hagyta abba a kilátástalan küzdelmet, hogy gyengítse az ország fizetőeszközét. A korábban kívánatosnak tartott 1,5-es szint az euróval szemben már 2009 őszén elesett, az 1,4-es árfolyam egy éve, az eurózóna válságának elmélyülése után szakadt át, mostanra pedig már az 1,2-es határt ostromolja a keresztárfolyam.

A svájci frank erősödését több tényező is elősegíti. Az egyik az alpesi ország jó gazdasági állapota az eurózónához képest. Svájc exportorientált ország, a gazdaság több mint felét a kivitel adja, így az erős frank nem tesz jót neki. Elemzők szerint 10 százalékos erősödés az euró/frank árfolyamban akár 2 százalékponttal is csökkenheti a GDP növekedését.

Ezt a hatást azonban tompítják az alacsony kamatszint és az olcsó importból származó előnyök – magyarázta a Bloombergnek Urs Mueller, a BAKBasel intézet vezető közgazdásza.

Az erős frank valóban kevés nyomot hagyott eddig a gazdaságon. A legutóbbi svájci munkanélküliségi ráta például 3,1 százalékos, a legalacsonyabb 2009 februárja óta, a KOF kutatóintézet vezető gazdasági indikátorai pedig öt éves csúcson vannak. Az eurózónában a munkanélküliek aránya eközben 9,9 százalékos volt márciusban. A svájci gazdaság is szépen gyarapszik, a GDP az idén az OECD várakozásai szerint 2,7 százalékkal nő majd, jövőre pedig 2,5 százalékos lehet a bővülés. Az eurózóna ezzel szemben csak 2 százalékos gyarapodásra számíthat.

A frank erősödését az is segíti, hogy a szakemberek az alapkamat emelkedésére számítanak az alpesi országban. Az IMF is azt szeretné, ha a svájci jegybank szigorítana, erre legközelebb e hónap közepén kerülhet sor, ekkor tartja soros ülését a központi bank monetáris tanácsa. Szintén a frank malmára hajtja a vizet, hogy egyre több rossz hír érkezik az euróövezet adóssággal küzdő tagállamaiból, ami az euró gyengüléséhez vezet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.