BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hitelt vállalkozáshoz? Ne reménykedjen...

Az év első négy hónapjában 38,7 százalékkal kevesebb forint, és 30,4 százalékkal kisebb euróalapú hitelt vettek fel a hazai cégek, mint tavaly ilyenkor. A vállalati hitelezés ilyen jelentős visszaesését elsősorban a céges döntéshozók óvatossága és a bankok szigorúbbá válása okozta – állítják a lapunknak nyilatkozó szakértők.

Az év első négy hónapjában 38,7 százalékkal kevesebb forint- és 30,4 százalékkal kisebb euróalapú nem folyószámlahitelt vettek fel a magyarországi vállalkozások a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint.

A hitelezési aktivitás jelentős visszaesése együtt járt a hitelkamatok emelkedésével. Az utóbbi egy évben a vállalati forinthitelek átlagos kamata 7,27-ról 8,45-ra, az euróalapúaké 3,19-ról 4,00 százalékra nőtt.

A Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyeletének adatai szerint 2008-ig folyamatosan és gyorsan gyarapodott a magyarországi kereskedelmi bankok hitelállománya, tavalyelőtt azonban 8,5 százalékkal, 18 milliárd forint körüli szintre csökkent. A visszaesés jobban érintette a vállalati hiteleket, azok állománya ugyanis 8,8 százalékkal lett kisebb, miközben a lakosságiaké csak 5,8 százalékkal mérséklődött. Tavaly a lakossági hiteleké már – 7,1 százalékos növekedés után – a válság előtti szintre emelkedett, a vállalatiaké viszont további 5,1 százalékkal esett. A folyamat az idén folytatódott.

A csökkenést elsősorban a vállalati döntéshozók óvatossága okozza – mondta a Világgazdaságnak Tóth Tibor, a KDB Bank üzleti területekért felelős alelnöke. Szerinte a beruházási aktivitás gyorsulásához stabilabb, kiszámíthatóbb környezetre lenne szükség, amíg nem érződik nyugalom a piacokon, addig csak óvatos növekedésre lehet számítani. Hangsúlyozta: a KDB Bank folyamatosan csökkenti kamatfelárait annak érdekében, hogy egyre versenyképesebb termékekkel állhassanak elő.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.