BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyben a céges hitelezés

Az év első négy hónapjában jóval kevesebb hitelt vettek fel a magyarországi vállalkozások, mint korábban. Közben a forint- és az euróalapú kölcsönök átlagos kamata is emelkedett. Szakértők szerint az igénylők és a bankok is nagyon óvatossá váltak, s csak a növekedési kilátások javulása után gyorsulhat fel a hitelezés.

Az év első négy hónapjában 38,7 százalékkal kevesebb forint- és 30,4 százalékkal kisebb euróalapú nem folyószámlahitelt vettek fel a magyarországi vállalkozások a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. A hitelezési aktivitás jelentős visszaesése együtt járt a hitelkamatok emelkedésével. Az utóbbi egy évben a vállalati forinthitelek átlagos kamata 7,27-ról 8,45-ra, az euróalapúaké 3,19-ról 4,00 százalékra nőtt.

A Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyeletének adatai szerint 2008-ig folyamatosan és gyorsan gyarapodott a magyarországi kereskedelmi bankok hitelállománya, tavalyelőtt azonban 8,5 százalékkal, 18 milliárd forint körüli szintre csökkent. A visszaesés jobban érintette a vállalati hiteleket, azok állománya ugyanis 8,8 százalékkal lett kisebb, miközben a lakosságiaké csak 5,8 százalékkal mérséklődött. Tavaly a lakossági hiteleké már – 7,1 százalékos növekedés után – a válság előtti szintre emelkedett, a vállalatiaké viszont további 5,1 százalékkal esett. A folyamat az idén folytatódott.

A csökkenést elsősorban a vállalati döntéshozók óvatossága okozza – mondta a Világgazdaságnak Tóth Tibor, a KDB Bank üzleti területekért felelős alelnöke. Szerinte a beruházási aktivitás gyorsulásához stabilabb, kiszámíthatóbb környezetre lenne szükség, amíg nem érződik nyugalom a piacokon, addig csak óvatos növekedésre lehet számítani. Hangsúlyozta: a KDB Bank folyamatosan csökkenti kamatfelárait annak érdekében, hogy egyre versenyképesebb termékekkel állhassanak elő.

A vállalatok többsége még mindig halogatja beruházásait, és kevés a ténylegesen hitelképes cég Magyarországon – állítja Lovas Emese, a Commerzbank üzletfejlesztési igazgatója. A társaság ennek ellenére tavaly 9 százalékkal tudta növelni a hitelezését. A bővülést az új ügyfelek hozták, ahol az esetek mintegy 70 százalékában meglévő kölcsönállomány átvállalása történt. Kevés viszont az olyan vállalat, ahol a rendelésállomány növekedése vagy a beruházási tervek miatt van szükség új forrásra, és a projektfinanszírozások sem indultak be.

A hazai kereslet stagnálása és az export kivételével a többi ágazat csökkenő teljesítménye miatt alacsony a magyar vállalkozások hiteligénye – véli Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője. Szerinte a cégek a makrogazdasági, a politikai környezet és a támogatások rendszerének változása miatt is kivártak beruházásaikkal. Szerinte a kockázatok és a forrásköltségek emelkedése is indokolhatja a kamatok emelkedését. Ám a jó minősítésű vállalatok továbbra is kedvező feltételekkel jutnak hitelekhez, sőt a banki verseny is erősebb e cégek iránt.

Az új kihelyezések állománya azért esett vissza az elmúlt két évben, mert csökkent a vállalatok hiteligénye és a bankok is szigorúbban bírálták el a kérelmeket. A kis- és középvállalati (kkv) ügyfelek csak a legindokoltabb esetben vettek fel új hitelt az elmúlt pár évben – mondta lapunknak Németh Csongor, a CIB Bank kkv-üzletágának vezetője. Szerinte a kockázatok növekedése mellett a törvényi előírások szigorodása is megköveteli, hogy a bankok a kockázatokat figyelembe vevő árazást alkalmazzanak, ezért a hitelezés további drágulására lehet számítani.

A gazdasági fellendülés hiányában a kkv-szektor csak óvatosan kér hitelt, és a bankok a korábbi éveknél jóval alaposabban megvizsgálják a kölcsönért folyamodókat – állítja Berki Mihály, a Sopron Bank vezérigazgató-helyettese. Szerinte az fokozhatja majd a hitelkeresletet, ha a vállalkozások utóbbi években elmulasztott beruházásai halaszthatatlanná válnak. Úgy véli, a kamatszint emelkedését a források drágulása okozza. Szerinte a kamatok csak hosszú távon csökkenhetnek.

A K&H Bank szerint a vállalati szektor alacsony hitelfelvételi igénye okozta a visszaesést. Ennek egyik oka, hogy a növekedésre képes cégek zömmel külföldi anyavállalatuktól származó forrásokból fejlesztettek. Másrészt a cégek beruházásaikat elsősorban megtakarításaikból finanszírozták. A hitelintézet szerint a vállalati hitelezés akkor tud erőre kapni, ha a vállalkozók kedvező folyamatokat észlelnek.

Az OTP Bank szerint az év első négy hónapjában – a jegybank adataival ellentétben – nem drágultak a vállalati hitelek, sőt az év eleje óta mérsékelt csökkenés figyelhető meg mind a forint-, mind a devizahitelek árazásánál. A bank a kamatok lassú mérséklődésére és ezzel párhuzamosan a hitelezés lassú bővülésére számít. A kiszámítható költségvetési politika eredményeként mérséklődő országkockázati felárakat és ennek nyomán javuló finanszírozási feltételeket várnak. Abban bíznak, hogy az év második felében felélénkül a hitelpiac és éleződik a verseny a bankok között a jó ügyfelekért, ezért csökkenhet a jelenlegi kamatszint. Előbb a forgóeszköz-finanszírozásnál várnak bővülést, majd a jövő év első felében a beruházási hiteleknél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.